#Blog

Oh, ta kovina!

Najbrž že imate svoj 3D-tiskalnik, če ga pa nimate, ga ima verjetno vaša bližja osnovna šola, knjižnica ali pa ste v bližini podjetja, ki nudi storitve 3D-tiska. Vsekakor ste za 3D-tiskanje že slišali, 3D-tiskalniki, s katerimi ste se morebiti srečali, pa so bili...

Kam bo segal 3D-tisk v letu 2017?

Leto 2016 se je morda zdelo eno počasnejših let pri razvoju tehnologije 3D-tiskanja. Premiki, ki so se dogajali, so bili pomembni bolj v vodah tistih, ki se na tehnologijo spoznajo, manj pa se je zanje zanimala javnost. A vendar je tehnologija korakala naprej in – četudi se morda ni zdelo – postavila konkretne temelje za naprej. Na podlagi teh dosežkov se lahko napove področja, na katera bo 3D-tiskanje v letu 2017 najbolj vplivalo.

Prstni odtisi – nevarnosti razvoja 3D-tehnologije

Pred nekaj meseci smo 3D-natisnili roko, ki sama po sebi ne bi bila nič posebnega, če ne bi imela jasnih prstnih odtisov. Da, tudi z navadnimi 3D-tiskalniki tehnologije ciljnega nalaganja, tiste tehnologije, ki jo lahko uporabljate na vaši pisalni mizi, se lahko 3D-natisne replike roke in posledično imitirane prstne odtise.

3D-pravljice za slepe in slabovidne otroke

Vsi smo kot otroci navdušeno brskali po knjigah s takimi in drugačnimi slikami, ki so nam dale izjemno dojemanje domišljijskega sveta. Zagotovo so se vam kakšne slike vtisnile v spomin dovolj močno, da jih lahko pred oči še danes prikličete.

3D-tiskanje stanovanj v Singapurju

Ko smo prvič v medijih slišali o 3D-tiskanju hiš, smo zastrigli z ušesi. Najprej začudeni, nato skeptični, potem pa nas je zagrabila futuristična žilica.

Kako blizu je 3D-tisk kosti?

Ne govorimo o 3D-objektu, ki zavzema obliko kosti, katerega namen je bolj izobraževalne narave. Saj se spomnite polnih omar takih in drugačnih objektov v osnovni šoli, od nagačenih ptičev do modelov molekul, in kako objekti v roki marsikomu pomagajo razumeti določene tematike. V ta namen smo tudi mi 3D-natisnili kopijo vretenca, ki si jo lahko ogledate na brezplačnih delavnicah.

Kaj imata skupnega Vojna zvezd in 3D-tisk?

Nanizanke v stilu Velikih pokovcev prikazujejo stereotip, da tistega, ki ga zanimata tehnologija in znanost, zanimata prav vsa tehnologija in vsa znanost. To stereotip seveda je zgolj stereotip, je pa res, da je v primeru Vojne zvezd na tem nekaj resnice.

NASA prestopa meje 3D-tiskanja

Od 3D-tiskanja pizze do 3D-tiskalnika na vesoljski postaji

Čeprav je hiter razvoj 3D-tiskanja, ki smo mu priča v zadnjih letih, posledica vrste inovatorjev, znanstvenikov in raziskovalcev, lahko brez težav označimo NASO kot nosilno organizacijo nekaterih ključnih sprememb v tej tehnologiji.

3D-tiskanje iz ptičje perspektive

Objekti s poljubno procentualno zapolnjenostjo in votli objekti so prej predstavljali izziv za male in velike letalce, zdaj pa gre le za igro preračunavanja in izbor vaše najljubše barve.

3D-tiskanje z LEGO kockami

Da so LEGO kocke še kaj drugega kot izvrstna igrača za otroke in odrasle, smo zagotovo že vsi ugotovili. Če ne prej, pa takrat, ko smo na kakšno stopili in boleče ugotovili, da so izredno močne.
LEGO kocke so namreč narejene iz ABS plastike, kar jih naredi tudi izredno mamljive za 3D-tiskanje. Tega sicer nismo počeli, ker so patentirane in je njihovo repliciranje nezakonito, a vendar služijo kot motivacijsko sredstvo vsem entuziastom.

3D-tisk orožja še ni realnost, vendar …

Načrte za prvo 3D-natisnjeno pištolo, imenovano Liberator, je podjetje Defense Distributed na spletu objavilo že leta 2013. Le dva dneva po objavi so bili primorani datoteke umakniti in niso bile več javno dostopne. Kljub temu pa so v tem času zabeležili preko 100.000 prenosov načrtov.

Nakup prvega domačega 3D-tiskalnika

V pravi poplavi domačih 3D-tiskalnikov je težko najti pravega, zato tokrat predstavljamo nekaj pomembnih nasvetov, ki jih pred nakupom 3D-tiskalnika ne prezrite.

Slonja popotovanja

Ker smo ravno podjetje, ki se ukvarja s 3D-tiskom po naročilu, tudi sebi marsikaj natisnemo. Iz potrebe po stojalu za pameten telefon je nastala serija raznobarvnih slončkov, ki se radi potepajo.

Ste že slišali za 3D-robotka Robyja?

3D-natisnjeni roboti niso novost v svetu 3D-tiskanja, saj ta tehnologija omogoča svobodno okolje, v katerem lahko inovatorji izoblikujejo svoje ideje.

Elegantne novosti s 3D-strani

Izredno zanimivo je slediti umetniškim podvigom, ki jih posamezniki dosegajo s pomočjo 3D-tiskanja. Nekatere podvige smo že omenjali, en tovrsten podvig zadnjega časa, ki opazovalcu vzame sapo, pa je zagotovo izredno nenavaden zoetrop oziroma kolo življenja.

Brezplačno do 3D-tiskanega inkubatorja

Če ste se že naveličali poročanja o 3D-tiskanju mostov, izdelkov za domačo uporabo, prostetiki in seveda – ne smemo zanemariti – orožju, vam bodo zagotovo všeč prejšnji teden predstavljeni prototipi neprofitne organizacije OpenBiomedial.

Natisnjeno kolo – zakaj pa ne?

Trenutno najbolj izrazita prednost nove tehnologije.
Prejšnji teden je bila v svetu 3D-tiskanja zelo odmevna novica o natisnjeni 5-nadstropni hiši, ki jo je natisnilo šanghajsko podjetje WinSun. Omenjena vila je korak naprej pri uporabljanju 3D-tiskanja v gradbeništvu, o katerem smo že pisali. Ker pa je trdnost tako narejene hiše trenutno še na nezanesljivi stopnji, se v javnosti pojavljajo dvomi o trdnosti in s tem uporabnosti vseh natisnjenih objektov. Tovrstne dvome smo zaznali na socialnih omrežjih, zato bomo tokrat predstavili enega izmed objektov, ki jih uporablja marsikdo v vsakodnevnem življenju. In zakaj je tovrstno narejen boljši od industrijsko proizvedenega. Govorimo o kolesu, prevoznemu sredstvu, ki z razliko od vožnje avtomobila veliko doprinese okolju in uporabnikovem telesu.

4D-tisk – nova tehnologija prihodnosti

4D-tiskanje v svoji osnovi predstavlja 3D-tiskanje, katerega produkt je natisnjen predmet, ki je sposoben samostojne sestave ali preoblikovanja glede na čas in spremembe v okolju, v katerega je postavljen.
O 4D-tisku se govori šele zadnje leto, čeprav kot ideja obstaja že dlje. Nosilci 4D-tiska so bili tokrat v medicinskih krogih, saj je 3D-tisk z živimi celicami, ki po tiskanju rastejo, po definiciji prav 4D-tiskanje. V praksi sicer tovrstni tisk poznamo pod imenom bio-tiskanje.
Leta 2014 se je 4D-tiskanje razširilo tudi do povprečnega uporabnika – sicer ne tiskamo z živimi celicami, vendar se predmeti, ki jih lahko natisnemo s tiskalnikom za domačo uporabo, lahko spreminjajo ob različnih okoljskih dejavnikih.
Dostopnost različnih materialov že nekaj časa omogoča širok nabor funkcionalnosti natisnjenih predmetov – če želimo trden in vzdržljiv predmet, ga natisnemo iz materialov ABS ali PETG. Če želimo okolju manj škodljiv material, izberemo PLA; igramo se lahko z najlonom, ki je izredno močen, a rahlo upogljiv, ter z imitacijami stekla, predelanega lesa, različnimi gumami … Našteti materiali svoje oblike ne spreminjajo – guma je sicer upogljiva, a ko jo nehamo upogibati, se vrne nazaj v prvotno stanje.

Entrepreneurship 2014

Ekonomska fakulteta v okviru študijskega programa v 2. letniku pri predmetu Entrepreneurship 2014 organizira delo v okviru projektnih skupin. Ena izmed njih bo sodelovala pri našem projektu 3D tisk za vse. Študenti, katerih tretjina je v Sloveniji na Erasmus...

Otvoritev Centra medgeneracijskega učenja Ljubljana

Danes (12.2.2014) smo v Mestni hiši v Ljubljani podpisali slavnostni sporazum o sodelovanju v Centru medgeneracijskega učenja Ljubljana, enem izmed 28 Centrov medgeneracijskega učenja v Sloveniji.

Tiskanje tetris uhanov

Idejo za tisk 3D tetris uhanov smo dobili na spletni strani thingiverse.com, ki predstavlja največjo svetovno skupnost oblikovalcev in izdelovalcev 3D modelov in objektov. Držijo se odprtosti in delujejo pod licenco CC, kar pomeni, da lahko vsak uporabi ali spremeni posamezen design.

3D tiskanje in umetnost

Umetnost je izjemno širok pojem in ustvarjalci fizične umetnost, kiparji, slikarji, arhitekti notranje opreme, modni oblikovalci, računalniški oblikovalci in podobno, so se tekom časa obračali na ogromno različnih načinov izražanja z različnimi materiali in pripomočki, da so svojo umetnost prikazali ljudem na čim bolj otipen način. 3D tisk odpira popolnoma nove dimenzije te sfere.

3D tehnologija in šolstvo

Internet je v šolstvu odprl nov svet, saj se je z uvajanjem samostojnega učenja in tutorskega sistema spremenila filozofija odnosa učitelj – učenec. Hkrati je njegova uporaba prestopila geografske omejitve, čas učenja, raziskovanja in podobno, kar je sicer glavno vodilo e-izobraževanja. A e-izobraževanje ni vse – pedagogi so ob uvajanju tega pristopa večkrat izrazili dvome, ker je osebni stik med učiteljem in učencem pomemben del izobraževanja, prenos velikega dela pedagoškega procesa na e-način pa prav to odvzame. Ta stik je treba obdržati ter poskrbeti za njegovo kakovost, kar pa pomeni – kakovostno sodobno učilnico, ki z učenci vzpostavlja stik v njim domačem okolju. In domače okolje je učencem postala tehnologija.

SketchUp – risanje in tisk okroglih objektov

Osnovo okroglih objektov se v SketchUpu riše z orodjem za risanje krogov, pri katerem imate možnost določanja točnega radija in segmentov. Osnovna nastavitev v SkacthUpu za risanje krogov je 24 segmentov, kar pomeni krožno obliko s štirindvajsetimi stranicami. Pravzaprav imajo vsi SketchUpu po namenu sorodni programi (tudi AutoCad) samodejne nastavitve takšne, da se z orodjem za risanje krogov ne riše dejanskega kroga, temveč se riše 24-stransko okroglo obliko.

Uvrstitev Inovatorja v RepRap družinsko drevo

O projektu Reprap smo na spletni strani že pisali. Pri razvoju našega tiskalnika smo celostno sledili viziji, ki jo projekt Reprap predstavlja. Tako smo danes prišli do točke, ko smo tiskalnik na spletu predstavili skupnosti.

3D tisk na Svetu na Kanalu A

Na brezplačni delavnici, ki smo jo imeli 10.1.2014, se je oglasila tudi televizija, ki se je potem oglasila tudi v naših prostorih. O 3D tisku so naredili krajši prispevek za oddajo Svet na Kanalu A, ki je bil predvajan isti dan. Vabljeni k ogledu!

Natisnjena hrana – rešitev za svetovno lakoto?

Prvi konkretnejši vložek v področje tiskanja hrane je z namenom poenostavitve prehranjevanja astronavtov ponudila NASA v obliki zajetne štipendije za razvijalce 3D tiskalnikov. Dolgoročni načrti NASE so že maja, ko so štipendijo razpisali, segali preko potreb astronavtov na zaradi pomanjkanja hrane ogrožena področja človeške populacije.

Izdelajte si svojega 3D Inovatorja

Namen projekta 3D-tisk za vse je razvijati svetovno in slovensko odprtokodno skupnost 3D tiskanja ter vanjo tudi prispevati.
Prvi večji prispevek je celoten načrt, kako si sami doma izdelati 3D-tiskalnik SiQoS 3DInovator.

Polnilo iz morske trave

Tehnologija 3D-tiska je že sama po sebi okolju bolj prijazna kot masovna produkcija. Z izdelovanjem manjših serij, s praktično nič odpadnega materiala in s sočasnim razvojem naprav za recikliranje, se 3D-tisk uvršča med okolju neškodljive tehnologije.

SiQoS 3D Inovator na Festivalu mehatronike

Šolski center Kranj je v četrtek 24. oktobra 2013 organiziral 2. mednarodni Festival primerov dobre prakse iz mehatronike, z osrednjo temo Mehatronika v vsakdanjem življenju.

Moda in 3D-tiskanje

Vam partnerka oporeka investiranje časa in denarja v 3D-tisk? Obljubite ji obleko ali čevlje narejene s 3D-tiskom :).

15-letnika naredila mobilno app za 3D-tiskanje

Vse prepogosto v medijih beremo novice o 15-letnikih, vpletenih v incidente s strelnim orožjem ali pa v aktualnem slovenskem primeru kar v bančne rope. Zato nas je toliko bolj razveselila novica o 15-letnih Južnoafričanih Pietru Scholtsu in Gerhardu de Clercqu, ki sta izdelala mobilno aplikacijo za 3D-tiskanje.

Cenejše proteze za otroke

O uporabi 3D-tiskanja v prostetiki in robotiki je bilo že ogromno napisanega in povedanega. Zagotovo je to ena izmed panog, ki so tehnologijo 3D-tiska najprej posvojile in jo že nekaj časa s pridom uporabljajo in razvijajo.

Vader – domači 3D-tiskalnik, ki tiska s kovino

V prejšnjem blogu smo predstavili interes in napredek, ki ga vesoljska industrija kaže pri razvoju in uporabi 3D-tiskanja s kovino. Tokrat predstavljamo domač, namizni 3D-tiskalnik Vader, ki tiska z aluminijem. Po besedah izdelovalcev je samo vprašanje časa, kdaj se bodo lotili tudi tiska z zlatom, srebrom in bakrom.

S 3D-tiskom ceneje v vesolje

V zadnjih letih se tako vesoljske organizacije kot proizvajalci letal in vesoljskih plovil intenzivno povezujejo in vlagajo velika sredstva v razvoj tehnologije 3D-tiska.

3D-tiskalnik SiQoS 3D Inovator na obisku

Med enega osnovnih namenov projekta 3D-tisk za vse spada izobraževanje in širjenje poznavanja ter uporabe 3D-tiska v Sloveniji. Vključitev otrok se zato zdi ključen in dolgoročen korak v to smer.

Kako si lahko natisnete svoj lasten ovitek za iPhone?

Natisnite si svoj lasten ovitek za iPhone!
1. objekt si naložite s Thingiverse http://www.thingiverse.com/thing:31026.
2. Odprite ga v programu Sketchup.
3. Označite model: desni klik ==> explode. (slika 1)

Predhodnik naprave za recikliranje?

Uporabniki hišnih 3D-tiskalnikov se soočajo z dvema težavama. Prva je relativno visoka cena materialov za tiskanje, druga je odpadni material oziroma potreba po recikliranju.

Prvi dve delavnici 3D-tiskanja sta za nami

Za nami sta dve uspešno izvedeni delavnici 3D-tiskanja. Delavnici, ki sta potekali dva zaporedna petka (11.10. in 18.10.) v prostorih CDI Univerzum na Grošljevi 4, sta bili razdeljeni v dva dela.

Delujoče ledvice, natisnjene s 3D-tiskalnikom

Uporaba 3D-tiska v medicini jemlje dih. Nedavno so bile natisnjene prve delujoče ledvice, umetni kolki so boljše kvalitete in cenejši v zahvalo razvoju 3D-tiska, v porastu je tudi uporaba lobanjskih vsadkov, narejenih s 3D-tiskom.

Tiskanje s kamnom

Številnim materialom, s katerimi je mogoče tiskati, se je pridružil še kamen. Kamnitih 3D-modelov bodo najbolj veseli arhitekti in restavratorji, verjetno pa tudi kiparji. Ste vedno sanjali o svojem doprsnem kipu? Trenutek, ko si ga boste lahko natisnili in postavili pred vhodna vrata, ni več daleč.

Projekt Odprta roka

Projekt Odprta roka je še eden od dobrih primerov koristi, ki jo nudi 3D-tisk. Namenjen je odprtokodnemu razvijanju robotskih protez za roke, z namenom znižanja cene pod 1000 $ (trenutno cene segajo tudi do 100.000 $).

Ob koncu Mednarodnega obrtnega sejma

Celjski sejem je za nami in z njim prvo konkretno testiranje terena. (Dosedanji pogovori med preštevilnimi geeki nekako ne štejejo za resno testiranje terena, saj je logično, da omenjeno publiko 3D tisk zanima in da so vanj pripravljeni vložiti tudi kar nekaj časa in nenazadnje tudi denarja.)

Osvojen izziv – Quadcopter in 3D-tisk

Ko smo se odločili, da bomo na Mitingu malega letalstva v Lescah 15.8.2014 predstavljali prednosti 3D-tiskanja v modelarstvu, smo dobili idejo, da bi demonstrirali tudi na modelarskem praktičnem primeru. To je zgodba o rojstvu našega quadcopterja.

O filamentih

Pri uporabi aditivne tehnologije lahko tiskamo z zelo širokim naborom predelanih materialov, ki se jih je do sedaj uporabljalo za izdelavo objektov. Materiale se predela v 3D-tiskalniku prijazno obliko – po navadi v vrvično obliko, ki se jo prodaja navito na kolute. Nekakšen splošen standard, ki se je uveljavil zavoljo dimenzij šob, skozi katere se material topi, so premeri teh vrvic 1,75 in 3 milimetrov, koluti materiala pa so običajno težki 0,75 ali 1 kg. Koliko materiala pa dejansko je to? Zelo težko je dobiti občutek, koliko materiala se porabi, če ne tiskate sami; sama poraba je odvisna od različnih parametrov (npr. zapolnjenost objekta in sten). Z malo amaterskega vidika lahko rečemo, da je kolut materiala dovolj za tisk tisočih smrekic dimenzij 3x4x0,2 cm s 100% deležem polnila. Vsekakor pa to število variira glede na druge parametre.

Od skena do serije izdelkov

Konec novembra lanskega leta se je naša ekipa udeležila sejma Euromold 2014 v Frankfurtu. Med vrsto zanimivih inovacij, ki so jih tekom tridnevnega obiska imeli priložnost spoznati, je bil tudi 3D-skener podjetja Polymetric. Ekipa, ki ga je predstavljala, je vzorčno poskenirala glavo našega direktorja in nam sken posredovala.

3D-tisk logotipa PGD Vič

Poseben izziv je ekipi predstavljal 3D-tisk logotipa viškega leva kot stenske dekoracije.

Kalibracija ventilatorja

Kako prekalibrirati ventilator, da se objekt pri tisku previsov ali ozkih objektov hladi dovolj hitro?

3D-tiskanje: 3D-tiskalniki

Tehnologija 3D-tiskanja postopoma pridobiva vedno več navdušencev. Ko se seznanimo s pomenom 3D-tiskanja, odkrijemo možen doprinos v naš vsak dan – bodisi v delovnem in domačem okolju ali kot nekaj, kar se da uporabiti na mnoge inovativne načine. Naslednji korak je nakup 3D-tiskalnika. Kako se odločiti za tistega, ki je primeren za vaše potrebe?

3D-tiskanje opornice

Malo zaradi potrebe, malo zaradi izziva – lotili smo se 3D-tiskanja opornice.

3D-mini-jaz

Čeprav je 3D-tiskanje tehnologija, ki so jo začeli razvijati z namenom olajšanja izdelave prototipov v industrijski sferi, se njena uporabnost hitro širi in postopoma zavzema še tako zahtevne pozicije na trgu. Tokrat se bomo osredotočili na eno njenih vlog v vsakdanjem življenju – tiskanje samega sebe.

Bomo 3D-tiskali hiše? Bomo!

Lovro Gorše
Vsak, ki zida hišo, bi v poletnih dneh z veseljem odložil zidarsko žlico, si v senci odprl hladno pivo in preko tabličnega računalnika zagnal ogromen tiskalnik za 3D-tisk hiše, ki bi bila končana že naslednji dan. Za nekatere stara novica, za druge znanstvena fantastika, vsi pa se najbrž sprašujemo, kako daleč je dejansko prišla tehnologija 3D-tiska. Čeprav na to temo vsake toliko zasledimo kakšen zanimiv članek, pa si ne moremo pomagati, da ga ne bi brali z vsaj kančkom zdravega dvoma. Da bi dobili realnejšo sliko, si bomo tokrat v članku, ki bo objavljen v treh delih, ogledali medijsko najodmevnejše primere z Nizozemske, Kitajske in ZDA.

3D-tiskanje in vprašanje avtorstva in patentov

Dejstva so sledeča: na trgu je vsak dan več 3D-tiskalnikov, istočasno se pojavljajo uporabni in za 3D-tiskanje predelani materiali, na spletu se širi baza prosto dostopnih 3D-modelov, ki vam omogočajo udejstvovanje željenega objekta doma. Tehnologija s svojim razvojem skoraj prehiteva našo domišljijo, definitivno pa krepko prehiteva pravne vidike. V tem prispevku smo se osredotočili na patentno zaščito naprav in varovaje intelektualne lastnine natisnjenih objektov.

3D-tiskanje z roko

Odkar so leta 2012 na Kickstarterju začeli zbirati kapital za prvo 3D-pisalo, se je 3D-tiskanje z roko izjemno razširilo. Zdaj je na trgu na voljo že cela kopica 3D-pisal, ki počasi osvaja malo bolj umetniška srca po svetu

Tehnologije 3D-tiskanja

3D-tiskanje postopek, kjer z dodajanjem materiala iz digitalnega modela izdelamo fizični objekt. Gre torej za postopek, kjer računalniško izdelan 3D-model (avtorski, izdelan po naročilu ali pridobljen z različnih temu namenjenih spletnih strani) preobrazimo v format, ki ga 3D-tiskalnik prebere in nato proizvede fizični 3D-model.

3D-tiskanje in industrija

Katra Kozak
Na podlagi sprememb, ki jih je v industrijo že prinesla tehnologija 3D-tiskanja, se industrijski trendi za naslednje desetletje nagibajo k njeni dodatni rasti. Iz enega preprostega razloga – proizvodnja je nenadoma mogoča brez tovarne. Prav zato se malo v šali malo zares med entuziasti te tehnologije 3D-tiskanje označuje za ključni del t.i. četrte industrijske revolucije. Ta vidik niti ni tako pretiran, kot se morda zdi ob prvem pogledu.

3D-skeniranje

3D tehnologija ni le 3D tisk. Veliko vlogo pri napredku igra tudi 3D skeniranje, ki v povezavi s 3D tiskalniki omogoča dupliciranje objektov, zato smo se tudi mi odločili, da se tej veji razvoja malo bolj posvetimo.

Kaj vsebuje brezplačna delavnica 3D-tiskanja?

Na brezplačni delavnici 3D-tiska vam predstavljamo osnove 3D-tiskanja, njegovo zgodovino, sedanjost in prihodnost; kako se prestopa meje tehnologije in kako se lahko vključite v prihodnji razvoj.
Poudarek delamo na tem, kaj lahko s to tehnologijo naredite že danes. Prepustite se in zagotavljamo vam, da boste tehnologijo 3D-tiska spoznali za zelo uporabno na več področjih vašega dela in življenja.

3D-tiskanje z 0.8 mm šobo

Ker je pri 3D-tiskanju največja ovira čas, ki ga tiskalnik porabi za tisk posameznega objekta, smo začeli iskati možnosti, kako proces pospešiti. V blogu opisujemo testiranje večje, 0.8 mm šobe, s katero smo čas tiskanja skoraj razpolovili.

Uporaba SD kartice na 3D-tiskalniku

Pri 3D-tiskanju je tako na 3D Inovatorju, osnovnem modelu, kot tudi na marsikaterem 3D-tiskalniku iz RepRap skupnosti, uporaba SD kartice del procesa 3D-tiskanja.