Vse prepogosto v medijih beremo novice o 15-letnikih, vpletenih v incidente s strelnim orožjem ali pa v aktualnem slovenskem primeru kar v bančne rope. Zato nas je toliko bolj razveselila novica o 15-letnih Južnoafričanih Pietru Scholtsu in Gerhardu de Clercqu, ki sta izdelala mobilno aplikacijo za 3D-tiskanje.
Fantoma je njuna mobilna aplikacija, narejena za Nokio Lumia 820, omogočila, da sta s pomočjo omenjenega pametnega telefona na svojem doma narejenem 3D-tiskalnika natisnila ovitek za taisti model mobilnika.

Pieter Scholts in Gerhard de Clercqu s predstavnikom Nokie

Pieter Scholts in Gerhard de Clercqu s predstavnikom Nokie
3D-tiskanje brez računalnika je namreč skoraj nemogoče. Računalnik potrebujemo bodisi za upravljanje s tiskalnikom in/ali za oblikovanje ali nalaganje 3D-modela, ki ga želimo natisniti. V državah v razvoju, kjer so računalniki manj razširjeni, je posledično upočasnjeno tudi širjenje in razvoj 3D-tiskanja.
Aplikacije, ki bi omogočale tiskanje s pomočjo pametnih telefonov, bi bile v teh krajih nadvse dobrodošle, saj vsaj navaden mobitel poseduje skorajda vsak, pametni telefoni pa so prav tako v porastu.
Bravo Pieter in Gerhard!!!

 

Povzeto po:

South African students, 15, take 3D printing mobile

Nokia Lumia 820 case 3D printed from a Nokia Lumia 920

South African Teens Invent App for Mobile Printing

%d bloggers like this: