3D-mini-jaz

Čeprav je 3D-tiskanje tehnologija, ki so jo začeli razvijati z namenom olajšanja izdelave prototipov v industrijski sferi, se njena uporabnost hitro širi in postopoma zavzema še tako zahtevne pozicije na trgu. Tokrat se bomo osredotočili na eno njenih vlog v vsakdanjem življenju – tiskanje samega sebe.

Vir: www.Artec3D.com

Ko smo se štiri leta nazaj prvič navdušili nad 3D-tiskanjem različnih likov in slavnih oseb, je bil razvoj tehnologije v smer tiskanja samega sebe bolj mističen in neotipljiv. Seveda, saj si še nismo predstavljali, da bi lahko znanstvena fantastika Star Treka in podobnih filmov in serij, ki jih požiramo z očmi eno za drugo, postala del našega življenja. Pri Shapeways naročen lik žalostnega Keanuja Reevesa kot ene prvih takšnih podob še vedno krasi domačo televizijo kot dokaz o že takrat obstoječi tehnologiji, katere razsežnosti nismo razumeli. In smo jo le občudovali, ne zavedajoč se, kakšno vlogo bo prevzela.

Vir: www.shapeways.com

Žalostni Keanu Reeves sicer ni bil najprej skeniran in nato natisnjen, temveč računalniško zmodeliran, je pa ena prvih podob v zdaj hitro rastoči seriji mini-me-jev.

Kako to pravzaprav gre?

Preprosto – postavite se v enormni skener, ki slika vaše telo, nato pa s primerno programsko opremo predelate dobljen model v primernega za 3D-tiskanje. In pritisnete Print. Čez nekaj časa se vam pred očmi natisne vaša podoba, ki predstavlja naslednjo stopnjo tako odmevnih selfijev.

Seveda ne gre vse brez težav. 3D-skenerji sicer obstajajo, majhni in veliki, in zagotavljajo kvalitetne skene. A ne vsi – kvalitetne skene omogočajo naprave, ob katerih ceni se povprečnemu uporabniku konkretno zakašlja. Cena sken kabine »The Shapify Booth«, ki je dovolj velika, da poskenira celega človeka, se gibajo okoli 180.000$ (okoli 145.000€), za tiste z lažjimi žepi pa so na voljo tudi za najem za približno 8.000€/mesec.

Majhen skener, s katerim sicer lahko skenirate le približno 20x20x20cm velike objekte, dobite na evropskem trgu za 950€. Gre za MakerBotov Digitizer, morda najbolj dosleden nizkocenovni 3D-skener. Njegova natančnost sicer ni ravno primerljiva s prej omenjenim – če gre za skeniranje objektov z več majhnimi detajli, se sken malo popači in ga je treba računalniško popravljati. Po izkušnjah je s popravljanjem popačenega skena več dela kot če bi 3D-modelirali brez skenerja.

Vendar pa v primeru, da si želimo majhno figuro samega sebe, lahko naročimo tudi le izdelek. Sken kabine postajajo vse pogostejše, saj so obvezen del nove tržne niše trgovin 3D-tiska (3D print shops). Morda ste se sprehajali po Berlinu ali Amsterdamu in kakšno uzrli, morda še boste. Za lastnega mini-jaza v razmerju 1:10 boste v Botspot trgovini v Berlinu odšteli 240€, kar vključuje sken in tisk, cena je pa odvisna od velikosti želene figurice.

3D-tisk ultrazvočnih slik in magnetne resonance

Izven splošnega povpraševanja, ki povzroča rast trgovin 3D-tiska, se pojavljajo tudi nenavadne zahteve. Po zadovoljevanju le-teh vsekakor izstopa novozelandsko podjetje Brainform, ki se med drugim ukvarja s 3D-modeliranjem na podlagi magnetne resonance: iz pridobljenih slik vam sestavi 3D-model vaših možganov in ga natisne v 1:1 razmerju. Nenavadno misijo pa ima tudi kalifornijsko podjetje 3D babies, ki vam na podlagi ultrazvočnega 3D-slikanja natisne 3D-objekt še nerojenega otroka v naravni velikosti. Malce drugačen spomin na nosečnost, kajne?

3D-skener v vsako gospodinjstvo?

Treba se je soočiti z dejstvom, da ta del 3D-tehnologije še ni razvit do te mere, da bi povprečen 3D-skener lahko olajšal življenje njegovemu lastniku. Vendar se tudi 3D-skeniranje pospešeno razvija in je le vprašanje časa, kdaj bomo doma kreirali duplikate takih in drugačnih objektov. Podjetje Artec Group je začelo s prodajo paketa programske opreme, s katero lahko uporabniki Xbox Kinecta poskenirajo svoje telo in ga potem natisnejo; čeprav so skeni pomanjkljivi, je jasno, da je to le majhna ovira, ki bo kmalu premoščena.

%d bloggers like this: