Hrvaški startup je razvil kompaktno avtonomno napravo, ki zagotovi zanesljivo internetno povezavo, za kar so bili tudi nagrajeni kot najboljši startup projekt v kategoriji Najbolje humanitarne tehnologije leta.

Ideja se je začela s prihodom prvega vala migrantov na Hrvaško mejo, v septembru leta 2015. Hrvaška se je za razliko od Madžarske, odločila, da beguncev ne bodo ovirali z bodečo žico, ampak jih bodo sprejeli. Na meji je vladal kaos, prostovoljci in dobrodelne organizacije pa so beguncem prinašali hrano, vodo, topla oblačila in odeje. Med prostovoljci pa so bili tudi člani organizacije Otvorena mreža iz Osjeka, ki v duhu »open source« gibanja poskuša vsem zagotoviti brezplačen dostop do interneta. Predelali so domači router, nanj naložili OpenWRT, ga priključili na USB 3G kabel in povezali z baterijo ter vse skupaj zapakirali v nahrbtnik. Opremljeni s svojo inovacijo so nahrbtnik označili z napisom »Free WiFi« in se podali med migrante.

 

Brezplačen dostop do spleta pa ni razveselil le migrantov, ampak tudi prostovoljce, ki so nesebično priskočili na pomoč.

Zamisel je bila odlična, potrebovali pa so trajnejšo rešitev. Združenje Otvorena mreža si je zadalo cilj, da v kampi Tovarnik postavijo prvi fiksni hotspot. Realizacija zamisli je zahtevala ogromno improvizacije, iznajdljivosti in upanja na najboljše. Tekom iskanja najbolj optimalnih rešitev pa se je porodila zamisel o MeshPointu; avtonomnem robustnem hotspotu, ki bi služil zunaj in na kriznih področjih.

V skladu z »open source« politiko so se odločili, da bo njihovo domislico lahko sam sestavil vsak delno usposobljen posameznik z minimalno opremljeno domačo delavnico. Posledično so uporabljali OpenWRT ruterje in uporabljali dele, ki jih lahko preprosto izdelate ali natisnete tudi sami. Prve delujoče prototipe so izdelali v nekaj tednih.

Želeli so, da je MeshPoint cenovno dostopen in logična izbira tehnologije za izdelavo je bil 3D-tisk. Zasnovan je modularno sestavljajo pa ga komponente tipa »open source«, kar pomeni, da se ga lahko zgradi kjerkoli. Vse mehanske datoteke pa so na voljo za prenos in 3D-tisk.

 

MeshPoint lahko uporabljate za hitro postavitev spletnega hotspota in brezžične mrežne infrastrukture v kriznih situacijah, pri reševalnih akcijah, na družabnih prireditvah, na gradbiščih in v javnem potniškem prometu.

MeshPoint lahko torej sestavite tudi sami; če pa še nimate 3D-tiskalnika, pa se lahko za 3D-tisk potrebnih delov obrnete tudi na nas.

%d bloggers like this: