Skoraj, da ni industrije, kamor 3D-tisk ni razširil svojih lovk. Veliko se piše o implikacijah 3D-tiska v medicini ter biomedicini. Danes se bomo posvetili prav enemu izmed teh področij. Ne bomo zašli k 3D-tisku tkiv, ostali bomo pri 3D-tisku s polimeri; 3D-natisnjenih protetičnih pripomočkih.

Povprečna življenjska doba protetičnih pripomočkov je okoli pet let. Starši dobro vedo kako hitro rastejo otroci in kako hitro prerastejo obleke in čevlje. Enako je s protetičnimi izdelki. Torej, tako kot potrebujejo nove, večje čeveljčke, tako prerastejo tudi protetiko. Vrtoglave cene protetičnih izdelkov tradicionalne izdelave lahko družino močno udarijo po žepu oz. presegajo njihove finančne zmožnosti. Zavarovanje sicer delno krije te stroške, vendar vemo, da se tu hitro spotaknemo ob njihova pravila in omejitve zavarovalne police, ki večino bremena pusti na ramenih staršev oz. posameznika, ki potrebuje protetiko. 3D-natisnjeni protetični pripomočki pa znesejo okoli 50 dolarjev. Poleg tega se lepše prilegajo in so posledično udobnejši za nošenje. 3D-natisnjen pripomoček je tudi izdelan veliko hitreje. Možnosti prilagajanja pa so praktične neomejene; protetiko lahko prilagodimo željam posameznika, tako v barvah kot obliki.
Izguba uda je izredno travmatična izkušnja že sama po sebi. Protetični pripomočki izdelani s tradicionalnimi metodami pa so izredno dragi in pogosto neudobni za nošenje. Izredno pomembno je, da se protetika posamezniku popolnoma prilega, tako jo lažje sprejme in vključi v svoj novi vsak dan. Tradicionalna izdelava takšnega kosa je lahko trajala tudi več tednov, končni produkt pa je prišel skupaj z zasoljeno ceno.
Mnogi si zaradi tega nismo mogli privoščiti pomoči. 3D-tisk je revolucioniral proizvodnjo protetičnih izdelkov in naše dojemanje njih. Danes ni pomembna le pragmatičnost, ampak tudi izgled; 3D-natisnjeni protetični kosi so postali prave umetnije, ki izražajo posameznikovo osebnost in mu pomagajo vrniti samozavest. Odraščanje je že samo po sebi težko in otroci, ki so drugačni od ostalih so pogosto tarča zbadljivk in žalitvic.

(Vir: 3ders.org)

Med najpogostejšim protetičnimi izdelki so prav dlani in roke. Danes lahko na spletu najdemo številne .stl datoteke s protetiko, vendar ni bilo vedno tako preprosto. Zasluge za prvo 3D-natisnjeno mehansko roko gredo Ivan Owenu. Ta se na srečo ni odločil patentirati svojega izuma, ampak ga je delil s svetom. Ivan je strokovnjak mehanskih posebnih učinkov, ki se je posvetil izzivom otroške protetike. Tako se je začela zgodba e-Nable, skupnosti prostovoljcev, ki s 3D-tiskom pomagajo tistim, ki potrebujejo protetične roke. Poleg ustvarjanja novih inovacij pa Ivan po svetu deli svojo zgodbo in pomaga navdihniti druge, ki želijo s 3D-tiskom pomagati tistim, ki potrebujejo protetične izdelke.
Na spletu najdemo zgodbo fantka, ki ni več želel hoditi v šolo, saj so ga drugi otroci dražili, ker je izgubil rokico. Ko je dobil protetično roko po izgledu super junaka Iron mana-a, se je zafrkavanje končalo in počasi so se z nekdanjimi nasilneži tudi spoprijateljili.

(Vir: 3ders.org)

Med najpogostejšim protetičnimi izdelki so prav dlani in roke. Danes lahko na spletu najdemo številne .stl datoteke s protetiko, vendar ni bilo vedno tako preprosto. Zasluge za prvo 3D-natisnjeno mehansko roko gredo Ivan Owenu. Ta se na srečo ni odločil patentirati svojega izuma, ampak ga je delil s svetom. Ivan je strokovnjak mehanskih posebnih učinkov, ki se je posvetil izzivom otroške protetike. Tako se je začela zgodba e-Nable, skupnosti prostovoljcev, ki s 3D-tiskom pomagajo tistim, ki potrebujejo protetične roke. Poleg ustvarjanja novih inovacij pa Ivan po svetu deli svojo zgodbo in pomaga navdihniti druge, ki želijo s 3D-tiskom pomagati tistim, ki potrebujejo protetične izdelke.
Lastnica in ustanoviteljica Enablingfuture.org je Jen Owen, ki že več let kot prostovoljka sodeluje pri različnih odprtokodnih projektih 3D-nastisnjenih protetičnih rok in dlani. Njena misija je zagotoviti, vsem tistim, ki so izgubili ali se rodili brez prstov ali dlani, brezplačne protetične produkte. Vse skupaj se je začelo kot zabaven družinski projekt, kjer so v domači garaži ustvarjali kostume priljubljenih likov iz domišljijskega sveta. S tem projektom so začeli proces, ki je kasneje Liamu, fantku iz Južne Afrike, omogočil, da je prejel prvo mehansko 3D-natisnjeno.
 Bil je izredno potrpežljiv in vztrajen med preskušanjem prvih prototipov in tako pripomogel k nastanku e-Nable skupnosti, ki je do danes že pomagala mnogim odraslim in otrokom. Dobra ideja, veliko zanosa in trdega dela je projekt privedlo do točke, kjer imajo prostovoljce v več kot 100 državah po svetu. Več kot 2000 šol po svetu je produciralo približno 5000 brezplačnih, 3D-natisnjenih pomožnih naprav otrokom in odraslim po svetu. S tem je rek »ponudi roko prijatelju v stiski« dobil čisto nov pomen.

(Vir: 3dnatives.com)

Več kot 2000 šol po svetu je produciralo približno 5000 brezplačnih, 3D-natisnjenih pomožnih naprav otrokom in odraslim po svetu. S tem je rek »ponudi roko prijatelju v stiski« dobil čisto nov pomen.

(Vir: buzzfeed.com)

Protetični izdelki običajno niso bili ravno višek estetike. Poskusite si zamisliti majhnega otroka, ki je izgubil rokico, zamislite si, s čim vse se je soočal. Žalost, jeza, obup in sram. Sedaj lahko ta malček dobi 3D-natisnjeno roko v slogu svojih najljubših super junakov. Navdušenje na obrazu otroka, ki dobi roko v stilu svojega najljubšega super junaka, poplača ves vložen trud strokovnjakov in prostovoljcev, ki pomagajo risati nasmehe na obraze teh otrok. Prednost 3D-tiska je namreč ravno v možnostih prilagajanja, ki omogoča ustvarjanje protetičnih izdelkov prijetnega izgleda in predvsem popolnega prileganja, kar zagotavlja udobje pri nošenju.
Poleg neprofitnih organizacij pa moramo izpostaviti tudi podjetje Open bionics, ki je lansiralo bionično roko Hero Arm. Ta kot njihov najbolj poznan produkt združuje funkcionalnost, udobje in privlačen dizajn. Njihovo zgodbo je začel pisati takrat 17-letni Joel Gibbard, ki se je poigraval z robotskimi rokami. Par sto neuspešnih poskusov je vodilo do pionirskega preboja in prve bionične roke. Joel je za tem združil moči s Samantho Payne in skupaj sta ustanovila Open bionics; podjetje, ki ustvarja lepe in cenovno dosegljive bionične ude.
Izpostaviti moramo tudi LimbForge, združenje, ki se je v državah v razvoju s prav posebnim pristopom lotilo 3D-tiska protetičnih udov. Protetičnih pripomočkov ne tiskajo le, da bi z njimi nadomestili manjkajoče dele, vendar želijo na ta način posameznikom pomagati pri reintegraciji v družbo, grajenju samozavesti in vračanju veselja do priljubljenih aktivnosti. Protetične pripomočke tiskajo v različnih barvah, ki se prilagajajo vsakemu posamezniku. 3D-tiskajo vse od rok, zapestij, komolce in nadlahti
Danes lahko najdemo mnogo ponudnikov 3D-natisnjenih protetičnih pripomočkov, težko bi se posvetili vsakemu posebej; bomo pa izpostavili nekaj izdelkov, ki so pritegnili našo pozornost in nas posebno navdušili:
Mlad američan, Easton Lachapelle, je prvo 3D-natisnjeno roko razvil že pri ranih šestnajstih letih. Samo dve leti kasneje pa je že ustanovil svoje podjetje Unlimited Tomorow, katerega cilj je bil proizvajati cenovno dostone protetične pripomočke.
Scott Summit zase pravi, da raziskuje presečišča med telesom, fizičnimi potrebami posameznika in tehnologijo. Ustvarja zanimive, funkcionalne in personalizirane 3D-natisnjene protetične produkte, ki pritegnejo poglede in vzbujajo občudovanje. Stranka želi na protetiko prenesti tattoo iz izgubljnega uda? Scott Summit ga preslika na usnje; motorističen navdušenec želi protetiko, ki po izgledu spominja na kovinske dele motorja? Scott dostavi lično protetiko kombinirano z visko kakovostno kovino in modernim dizajnom. Z posluhom za ljudi in veliko občutka za estetiko najde rešitev za vsakogar.
Estetstko privlačno in zanimivo 3D-natisnjeno protetiko za nogo je oblikoval in razvil William Root. S skeniranjem drug noge je pridobil natančen 3D-model noge, po katerem je kasneje z laserskim sintranjem ustvaril ta čudoviti protetični pripomoček.
Pod nazivom XSENSE sta japonska umetnika lancirala linijo protetičnih pripomočkov, ki so “more than human” ali več kot človeški. Z dizajnom, ki privlači poglede sta želela nosilcem protetičnih pripomočkov omogočiti, da izrazijo svoje skrite želje in izražajo njegovo pravo identiteto. Ta pa je lahko več kot človeška. Tako kot njuni izdelki.
3D-tisk je resnično za vse. Mi pa še posebaj radi slišimo zgodbe, kjer je 3D-tisk nekomu izboljšal kvaliteto življenja. Protetični pripomočki predstavljajo področje, kjer s 3D-tiskom resnično lahko pomagamo ljudem. V kolikor ste se tudi sami lotili podobnega projekta, vas vabimo da delite svojo zgodbo z nami.
%d bloggers like this: