3D-pravljice za slepe in slabovidne otroke

Vsi smo kot otroci navdušeno brskali po knjigah s takimi in drugačnimi slikami, ki so nam dale izjemno dojemanje domišljijskega sveta. Zagotovo so se vam kakšne slike vtisnile v spomin dovolj močno, da jih lahko pred oči še danes prikličete.

Način, kako pravljičnost ilustracije pričarati slepim in slabovidnim otrokom, je star že trideset let. 3D-tiskanje, namreč. Si predstavljate, da bi svojo najljubšo sliko, ki ste si jo pravkar priklicali iz spomina, otipali? Zaznali robove, oblike, površino vašega najljubšega lika?

Tactile Picture Books Project (Projekt otipljivih slikanic) je zaživel na Univerzi Kolorado. Pod vodstvom profesorja Yeha se je skupina študentov v sodelovanju s 3DHubs, o katerem smo že pisali, lotila preobrazbe običajnih 2D-slikanic v 3D-objekte, ki izkušnjo risbic prinašajo slepim in slabovidnim otrokom.

Vir: thingiverse.com

Ta pretvorba ni tako enostavna, kot se morda zdi, saj ne gre za obdelavo slike v 3D-model, temveč za povsem drugačno projekcijo, ki si jo zamisli oblikovalec. Zamisel oblikovalca pa izhaja iz razumevanja dojemanja slepih in slabovidnih.

Projekt je razmeroma nov, vendar računajo, da bodo v sodelovanju z mrežo 3D-tiskalnikov 3D-knjige dosegle več ljudi, hkrati pa zavest, da ima vedno več knjižnic v ZDA 3D-tiskalnik, obeta hitro rast povpraševanja po tovrstnih knjigah.

Vir: 3dprintingindustry.com

Nekatere knjige so že brezplačno dostopne na spletu. V projektni knjižnici na thingiverse.com si lahko ogledate 3D-modele in si kakšno knjigo tudi natisnete.

Za konec pa še namig: te knjige brez težav 3D-tiskate tudi s tem 3D-tiskalnikom. Tudi mi jih bomo – morda celo do naslednje brezplačne delavnice.

%d bloggers like this: