3D tehnologija ni le 3D tisk. Veliko vlogo pri napredku igra tudi 3D skeniranje, ki v povezavi s 3D tiskalniki omogoča dupliciranje objektov, zato smo se tudi mi odločili, da se tej veji razvoja malo bolj posvetimo.

Odločili smo se za testiranje nizkocenovnega skeniranja. Uporabili smo Kinect za XBOX 360 in program Skanect preproste uporabe, katerega brezplačna verzija omogoča skeniranje do 5000 površin. Za skeniranje smo si izbrali natisnjen model ženskega telesa, ki je bil natisnjen z natančnostjo 0,1 višine plasti in med drugim tudi zato izjemno gladkih površin.

IMG 20140312 091332

woman cr tn

Za skeniranje smo se odločili, da vidimo, kako dodelan je proces pridobivanja digitalnega modela, torej kaj še manjka povratni poti med natisnjenim objektom in ponovno digitalizacijo.

Tukaj lahko vidite naše prve posnetke:

Capture4

Capture5

Capture7

Capture10

Pridobljeni posnetki so sicer še daleč od uporabnih, je pa z dodelavo postopka možno tudi z nizkocenovno opremo pridobiti kvalitetne skene. Morda vam ni potrebno hiteti z nakupom 3D skenerja za osebno uporabo, temveč lahko počakate, da v ta namen uporabite opremo, ki jo že imate.

%d bloggers like this: