Načrte za prvo 3D-natisnjeno pištolo, imenovano Liberator, je podjetje Defense Distributed na spletu objavilo že leta 2013. Le dva dneva po objavi so bili primorani datoteke umakniti in niso bile več javno dostopne. Kljub temu pa so v tem času zabeležili preko 100.000 prenosov načrtov.

Vse datoteke so še vedno dostopne, med drugim tudi na spletni strani The Pirate Bay.

Podjetje Defense Distributed je načrte za 3D-natisnjeno pištolo objavilo pred dvema letoma.

Razlog, da si pištole Liberator ne lasti vsak, ki je potrebne datoteke naložil na računalnik, je povsem enostaven – domači 3D-tiskalniki za izdelavo objektov v večini uporabljajo termoplaste, ki niso idealni za strelno orožje.

Poleg tega je potrebno upoštevati, da so tiskalniki za domačo uporabo dovolj natančni za tisk vsakodnevnih predmetov, kot so na primer šalice in orodje, ne dosegajo pa toleranc za tisk varnega orožja. Majhen košček odvečne plastike v cevi pištole lahko namreč strelca težje poškoduje.

A uspešen 3D-tisk zanesljivega orožja je le vprašanje časa, saj tehnologija napreduje, z njo pa tudi znanje uporabnikov, ki doma izdelujejo vedno bolj zapletene objekte.

Ključ je v 3D-modeliranju, kjer moramo vnaprej predvideti, da bomo objekt 3D-natisnili. Na ta način (in z izbiro pravih materialov) je mogoče izdelati trdne objekte, ki lahko vsebujejo celo gibljive dele.

Če je v preteklosti na primer veljalo, da tečaja za vrata ni moč izdelati iz enega kosa, je to danes povsem običajen postopek 3D-tiska.

Tečaj za vrata, natisnjen iz enega kosa. 

Liberator je s svojo kontroverznostjo sprožil debate o tem, kaj vse smemo natisniti, ter kaj vse zmoremo natisniti. Dejstvo pa ostaja, da je tehnologija 3D-tiska v vzponu in še dolgo ne bo izčrpala vsega svojega potenciala.

Če se je 3D-tisk v začetku koristil zgolj za izdelavo prototipov, se danes tiska vedno več delov, ki se uporabljajo kot končni izdelki. Vzroki za povečanje proizvodnje s pomočjo tehnologije 3D-tiska tičijo definitivno v sami ceni in hitrosti proizvodnje. Zakaj 3D-tiskalniki torej še niso povsem nadomestili tovarn?

Tako kot stroji v tovarni so tudi 3D-tiskalniki le orodje, ki ga je potrebno pravilno uporabljati. Žlice, narejene v tovarni iz kovine, ročno iz lesa ali pa 3D-natisnjene iz polimerov, bodo med seboj povsem različne, tako po strukturi, teksturi kot trdnosti, predvsem pa bo vsaka žlica izdelana po povsem drugačnem postopku.

Tudi postopki se med seboj zelo razlikujejo. Tako je na primer cena proizvodnje več tisočih izdelkov občutno nižja pri maloserijski proizvodnji, po drugi strani pa lahko s 3D-tiskom pridemo do posameznega izdelka v enem dnevu ali celo nekaj urah za ceno, ki se lahko začne že pri nekaj evrih.

3D-tisk za izdelavo kvalitetnih objektov zahteva posebno razumevanje procesov in materialov, ki ga lahko pridobimo z izkušnjami ali pa s pomočjo delavnic o 3D-tisku, najhitreje pa seveda proizvodnji proces optimiziramo tako, da za nasvet povprašamo izkušene strokovnjake.

S pravim znanjem je s 3D-tiskalniki mogoče izdelati kompleksne uporabne objekte, kar pridoma izkoriščajo inženirji za tisk unikatnih delov, kot so priključki za cevi, vezi, adapterji in drugi predmeti, katerih izdelava v tovarni ne bi bila časovno in predvsem cenovno upravičena. Pa 3D-tisk orožja? Danes na domačih 3D-tiskalnikih še ne, v prihodnosti pa skoraj zagotovo.

%d bloggers like this: