Ob vstopu v novo leto je prav, da se spomnimo večjih prelomnic preteklega leta v 3D-tisku. Portal All3dp.com je objavil svoj seznam področij, ki so zaznamovala preteklo leto. Mi pa bomo dodali tudi nekaj prelomnic, ki so zaznamovale naše leto.

Ne moremo sicer reči, da je 3D-tisk prevzel industrijo, več kot očitno pa je, da silovit razvoj preteklega leta nakazuje, da ne smemo omejevati svojih pričakovanj.
Portal All3dp.com je v svojem seznamu izpostavil štiri področja, ki so po njihovem mnenju zaznamovala 3D-tisk v letu 2018.

Kot osrednjo tematiko preteklega leta so izpostavili razvoj inovativnih materialov. Pojavilo se je vse več polimerov industrijskega razreda in materialov odpornih na visoke temperature. Veliko se je govorilo o karbonskih vlaknih in pojavili so se materiali kot PEEK, PAEK, ULTEM, itd. Velik porast so opazili tudi med fleksibilnimi materiali.
Velikani med proizvajalci materialov so pospešeno začeli skakati na 3D-vlak. To smo lahko med obiskom sejma Formnext, opazili tudi sami. Podjetja kot so BASF, SABIC, Solvay in GNK Powder Metallurgy so si zagotovila svoje mesto na sejmu in predstavila novosti s katerimi vstopajo na trg 3D-tiska. Nekateri med njimi so združili moči z uveljavljenimi proizvajalci 3D-tiskalnikov, drugi pa so razvili svoje odvisne družbe s fokusom na aditivni proizvodnji, ter jih predstavili širši javnosti.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: fossbytes.com)

Kot naslednje področje velikih sprememb in novosti so pri All3dp.com izpostavili 3D-tisk s kovinami; na trg so prodrla nova podjetja in skupaj s tistimi, ki na področju delujejo že več let, pripomogla k širjenju spektra uporabnih tehnologij znotraj 3D-tiska. Razvoj je bil usmerjen tako k večji preciznosti in dimenzijski natančnosti kot k cenovno dostopnim produktom.
Tematika je aktualna tudi pri nas, še posebej po obisku Formnexta, kjer smo tudi vzpostavili stik s proizvajalcem 3D-tiskalnika s kovino. Če vam je področje zanimivo, svetujemo, da še naprej spremljate naše novice.

Izpostavili so tudi področje medicine. Na področju, kjer so značilne stroge regulacije, je validacija ključnega pomena. Lansko leto so svetovne pristojne organizacije začele obračati pozornost h standardizaciji 3D-tiska. Spremljali smo porast FDA odobrenih materialov za medicinsko uporabo; spomladi je FDA odobrila programsko opremo Mimics podjetja Materialise, ki služi ustvarjanju 3D medicinskih modelov. Kasneje so tudi podjetja kot Stratasys, Ultimaker in Formalabs prišla do odobritve FDA nekaterih njihovih sistemov in materialov; z njimi lahko zdaj tiskajo medicinske modele za namene diagnostike s programom Materialise Mimics inPrint Certification.

Izpostavili so tudi porast novih objektov po celem svetu; Siemens je odprl središče za razvoj novih rešitev materialov, XJet pa nov center aditivne proizvodnje v Izraelu. Ekspanzivne operacije in obsežni objekti nakazujejo na velikosti naložb, ki jih podjetja namenjajo razvoju aditivne proizvodnje.

Naslednja tematika, ki je po mnenju portala  All3dp.com zaznamovala 3D-tisk v 2018, je avtomatizacija. Naknadna obdelava 3D-natisnjenih izdelkov je lahko zahtevna in časovno obsežna; letošnje leto smo zasledili pospešeno izboljšanje avtomatizacije naknadne obdelave 3D-objektov, lažje odstranjevanje podpornih materialov in izboljšave pri drugih procesih naknadne obdelave.

Podjetja pa prav tako vlagajo v izobraževanje novih kadrov, ki bodo podpirali razvoj novih operacij. Izobraževanje obstoječih in prihodnjih zaposlenih je ključno za napredovanje tehnologije. Vsi od oblikovalcev, inženirjev in vse do vodstvenega kadra potrebujejo nadgradnjo znanja in veščin. Posledično se pojavljajo novi tečaji in izobraževanja, ki ponujajo prav to. Raznoliki programi se izvajajo na licu mesta v podjetjih ali preko spleta in omogočajo dostop do znanja, potrebnega za nadaljnji razvoj 3D-tehnologij.

Tudi v našem podjetju je leto 2018 prineslo nekaj novosti. Zelo smo se razveselili nadgradnji naših Zortrax in Raise3D naprav.
Zortax je tržišču predstavil nadgradnji poznanih in zanesljivih M200 in M300 naprav. Novi napravi Zortrax M200 Plus in M300 Plus najdete v naši ponudbi, veseli in ponosni pa smo na pozitiven odziv strank, ki so z nakupom nadgrajenih naprav izredno zadovoljne.

 

Prav tako se je povečala družina Raise3D naprav, letos so ponudbo obogatili z nadgradnjami poznanih naprav; nova člana družine Raise3D Pro 2 in Raise3D Pro 2 Plus že najdete na naši spletni strani.

V preteklem letu pa sta se naši ponudbi pridružila tudi dva nova proizvajalca 3D-tiskalnikov; ProFab in Robo 3D.
ProFab Mini plus, prva noviteta preteklega leta, je zmogljivi malček, ki za malo ceno ponuja veliko. Naprava producira odlične rezultate, tisk za tiskom.

Robo 3D pa ponuja dve različni napravi atraktivnega izgleda, ki vzbujata veliko pozornosti predvsem pri mlajši generaciji. Robo C2 je kompaktna naprava z možnostjo brezžične povezave in odstranljivo posteljo za lažje odstranjevanje 3D-natisnjenih objektov. Večje bratec, Robo R2 pa se ponaša z zaprto komoro, ki omogoča 3D-tisk s širšim spektrom materialom.

Ob vstopu v novo leto se z veseljem ozremo na vse kar smo dosegli v preteklem letu in vam obljubljamo, da bomo še naprej skrbeli, da z vami delimo novice iz sveta 3D-tiska ter vam nudili le najboljše naprave FDM tehnologije.

Tudi letos za vas testiramo 3D-naprave in pripravljamo zanimive novosti, zato spremljajte naše novičke. Vedno pa smo veseli vašega odziva, pohval in predlogov.

Hvala, ker nam sledite.

%d bloggers like this: