3D-tiskalnik Raise3D – s Kickstarterjevo kampanjo dvignjen standard 3D-tiskanja

Ko se je v lanskem letu na Kickstarterju pojavila kampanja za 3D-tiskalnik Raise3D, nam je njegova specifikacija vzela več kot en dih. Novostim na Kickstarterju namreč redno sledimo in tokrat je naše strokovnjake navdušenje takoj prevzelo. Vas zanima, zakaj?

Obljubljene prednosti 3D-tiskalnika

Glede na specifične zahteve naročil po 3D-tisku in vedno višjih zahtev uporabnikov 3D-tiskalnikov po najnovejših in vedno bolj zmogljivih modelih se na trgu venomer pojavljajo 3D-tiskalniki z obljubljeno izjemno natančnostjo. V praksi se mnogokrat izkaže, da 3D-tiskalniki te natančnosti ne dosegajo po pričakovanjih; velikokrat se recimo izkaže, da 3D-tiskanje objekta z maksimalno natančnostjo vzame preveč časa, in vsi uporabniki 3D-tiskalnikov vemo, da se v primeru daljšega procesa 3D-tiskanja poveča tudi možnost drugih zapletov (mašenje šobe, nepravilno delovanje ventilatorja, manjka filamenta, zamik stekla na postelji).

Pri Raise3D so obljubljali natančnost do 10 mikronov, možnost nadaljevanja prekinjenega 3D-tiskanja, uspešnost dolgotrajnega 3D-tiska in, seveda, možnost uporabe vseh filamentov. Vlogo je deloma igrala tudi prostornina 3D-tiska (30x30x30cm). S kampanjo so nas prepričali in februarja smo prejeli svojega Raisa N2, ga priklopili na WIFI (preprosto zato, ker smo ga lahko) in začeli z novim poglavjem 3D-tiskanja.

Začetki

Vsak 3D-tiskalnik ima, kot radi rečemo, svojo voljo, zato je vsako novo pridobitev potrebno počasi testirati, preizkušati načine, prilagajati nastavitve, vzdržljivost in arhitekturo komponent. Po uvodnemu občudovanju 3D-tiskalnika, ki ima res lep dizajn in dodelane detajle, je bilo treba začeti s 3D-tiskom. Začetek je lahko preprost in, v duhu Douglasa Adamsa in začetka s hišo, smo začeli s kocko.

Zelo hitro smo BuildTak zamenjali s preverjenim steklom, saj smo bili pred prvimi dolgimi 3D-tiskanji skeptični glede oprijemanja PLA na kaj drugega. Seveda nekaterim uporabnikom BuildTak bolj odgovarja, a nam je steklo ljubše.

Prvi dolgi ‘3D-print’ je trajal 72 ur. Ford je namreč takrat objavil model motorja in se je prilika zdela naravnost odlična.

 

Po držanju zgornjega objekta v rokah smo začutili, da je bila odločitev o nakupu 3D-tiskalnika Raise3D več kot pravilna. Objekt je 3D-natisnjen iz PLA plastike, ki lahko ob dolgih 3D-tiskanjih in neusklajenih nastavitvah povzroča težave. To je bil tudi trenutek, ko smo zamenjali osebno preferenco 3D-tiskanja plastike ABS v plastiko PLA.

Dosedanje težave

Ni jih bilo veliko. Nekajkrat smo zamenjali zamašeno šobo, za katere mašenje smo bili seveda krivi sami; odpovedal nam je ventilator, pa smo ga zamenjali; enkrat smo naoljili osi za bolj tekoč potek.

To je vse. Ob tem pregledu težav smo malodane osupli.

Danes

Avgust je. Letošnje poletje sicer ni pretirano vroče, a ravno dovolj, da kakšen 3D-tiskalnik v naši 3D-tiskarni iz protesta prekine proces. Brez hujših težav, seveda, a je ravno dovolj trme, da se občasno razjezimo. In čeprav vemo, da je napaka skoraj vedno človeške narave, je zanesljivost naše storitve odvisna od vsake naprave v našem naboru. In najbolj se je do sedaj izkazal Raise3D, ki neumorno 3D-tiska 20 ur na dan, tudi vikende in praznike. Kvaliteta 3D-natisnjenih objektov je osupljiva in konstantna, enostavno upravljanje pa omogoča splošno uporabo. Naša glavna skrb je sedaj le to, koliko filamenta je še ostalo na kolutu, saj je 3D-tiskanje postalo veliko več kot produkcija manjših objektov. Glavno nam je, da je tehtnica za filament vedno v bližini.

Da, zdaj je standard res dvignjen.

Kje ga dobiti?

 

%d bloggers like this: