Kickstarter vztrajno prispeva k razvoju 3D-tiska, zato se bomo v današnjem prispevku posvetili projektom, ki so zaživeli s pomočjo skupnega financiranja. Spletni portal 3DINSIDER je spomladi objavil seznam najboljših 3D-tiskalnikov, ki so zaživeli zahvaljujoč platformi skupnega financiranja. Katere naprave so se prebile na njihov seznam?

Ogromno projektov iz sveta 3D-tiska se je začelo z uspešno kampanjo na spletnem portalu Kickstarter. Tudi v naših novičkah smo omenili nekaj projektov, ki so potrebna sredstva za razvoj in proizvodnjo zbrali s skupnim financiranjem.

Na seznam spletnega portala 3DINSIDER so se prebile naslednje 3D-naprave:

 

 

 

Printrbot Originalna izdaja naprave Printrbot je eden izmed odmevnejših 3D-projektov na Kickstarterju. Istočasno je z zbranimi 830.827$ v samem vrhu projektov z največ zbranimi sredstvi. Naprave sicer ne proizvajajo več, lahko pa si privoščite eno izmed nadgrajenih verzij. Novejše verzije se razliko od originala ponašajo z zaslonom na dotik, večjo prostornino in večjo natančnostjo.

(Vir: 3dinsider.com)

(Vir: 3dinsider.com)

Robo 3D R1 Prva 3D-naprava skupine študentov iz San Diega, R1, je ugledala luč javnosti leta 2012, ko so za financiranje proizvodnje 3D-tiskalnika preko Kickstarterja presegli ciljno vsoto 49.000 $, z zbranimi sredstvi v višini 649.663 $. Naprava, ki so jo mnogi označili kot najboljši 3D-tiskalnik pod 500 $ je bil delno zaprt in zanimivega dizajna. 3D-tiskalnik je imel večjo delovno površino kot ostale naprave njegovega razreda in je omogočal 3D-tisk kompleksnejših objektov. Priporočali so ga začetnikom 3D-tiska, ogrevana postelja pa je že takrat omogočala 3D-tisk z raznolikimi materiali. Odprt sistem naprave je omogočal uporabo filamentov različnih proizvajalcev. Naprava pa je dobila bratca R2 in C2, ki sta z skupno kompanijo ravno tako pridobila sredstva na Kickstarterju. Za razvoj novih naprav so zbrali 382.027 $ sredstev. Strokovnjaki tudi nadgrajeno verzijo označujejo kot eno izmed najboljših naprav v svoji kategoriji do 1,500 $.

 

Namig: če vas zanimajo Robo 3D naprave vam toplo svetujem, da spremljate našo spletno in Facebook stran.

 

 

 

The micro Kompakten in lahek malček odštekanih barv je s Kikstarter kompanijo zbral kar 3.401,361$. Vrtoglava številka preseneča mnoge, saj ima naprava veliko omejitev. 3D-tiskalnik minimalističnega dizajna je delno zaprt, namenjen pa večinoma hobi entuziastom, ki želijo 3D-tiskati kompleksnejše oblike. Tiskalnik ima izredno majhno delovno površino in je precej počasen, postelja ni ogrevana in nima LCD zaslona. Pomanjkljivosti pa so odpravili pri nasledniku naprave, 3D-tiskalniku Micro+.

(Vir: 3dinsider.com)

(Vir: 3dinsider.com)

 

Formalabs Form 1 SLA 3D-tiskaniki so zaradi svojih omejitev z materiali in precej višjimi cenami, manj priljubljeni od svojih bratrancev iz družine FDM. Po drugi strani pa so bolj natančni in lahko producirajo 3D-objekte neverjetne resolucije. Ustanovitelji Formalabs podjetja so s pomočjo Kickstarterja na tržišče poslali cenovno ugodno SLA napravo. Z Kickstarterjem so zbrali zavidanja vrednih 2,945,855 $, ki so jim omogočili proizvodnjo prve generacije SLA 3D-tiskalnika Form 1. 3D-tiskalnik sicer ni več v redni prodaji, njegovo mesto je zasedla nova izdaja naprave Form+ ter kasneje Form 2. Form 1 ostaja eden izmed opaznejših in boljših 3D-naprav, ki so sredstva pridobili na Kickstarterju, kampanja pa še ni zaključena. Še zmeraj imate priložnost prispevati k razvoju nove generacije Formalabsovih naprav.

Raise3D N-serija Raise3D so pritegnili našo pozornost že s svojo prvo Kickstarter kampanjo. Vse od prvih tiskov z njihovo napravo smo bili praktično zasvojeni. Ko so se specifikacije neverjetnih razsežnosti s Kickstarterja, tudi dejansko izkazale, smo malodane zaprisegli zvestobo podjetju Raise3D. Danes ostajamo goreči navdušenci. Po več kot dveh letih uporabe in prodaje Raise3D 3D-tiskalnikov, še vedno trdimo, da gre za najboljše naprave tega cenovnega razreda. Naprave, ki so jih z našo pomočjo uvedli v različne industrijske in izobraževalne ustanove, so se izkazale za več kot zanesljive. Trojček 3D-naprav N-serije je izdelan iz aluminijastega ogrodja in so popolnoma zaprti. V 30 dnevni Kickstarter kampanji so uspeli zbrati 445,892 $, s čimer so krepko presegli cilj 50.000 $.

Novejše naprave, N-serije, so obdržale izredno natančnost, tiskate lahko z najvišjo natančnostjo 0,01 mm. Naprave so še naprej oprtega sistema, ki vam omogoča uporabo različnih filamentov. N-serija ponosno predstavlja nov vgrajeni senzor zaznave zmanjkanja filamenta, vgrajeno kamero za oddaljen nadzor in filter za zrak, kar naprave še bolj približa industrijskim vodam. N-serijo sestavljajo N1, N2 in N2 Plus 3D-tiskalniki. Imajo podobne specifikacije, vsi trije imajo ogrevano posteljo, možnost tiska z različnimi materiali in možnost uporabe dveh ekstruderjev. 3D-tiskalniki pa so na naše veselje obdržali vse svoje edinstvene lastnosti, skupaj z atraktivnim videzom

(Vir: 3dinsider.com)

(Vir: 3dinsider.com)

Mi dodajamo na seznam tudi Zortraxova pionirja M200 in M300: Ustanovitelja Zortraxa sta leta 2013 začela s Kickstarter kampanjo zbiranja sredstev za proizvodnjo M200 in M300 3D-tiskalnikov.S kampanjo sta uspela zbrati 180,000 $, vse investitorje razveselila z odlično napravo in preostala sredstva vložila v nadaljnji razvoj. Naprava M200 naj bi našla svoje mesto v odmevnih podjetjih kot sta Bosh in Ferrari ter pod roke znanstvenikom NASE. Zortrax danes še vedno ostaja najboljša izbira za vse, ki želijo zanesljivo napravo, ki 3D-tisk za 3D-tiskom producira konsistentne kakovostne rezultate. Pionirjema M200 in M300 sta se pridružili napravi Zortrax M200 Plus in Zortrax Inventure.

Nagrajeno verziji M200 Plus najdete tudi v naši ponudbi,  njegova največja pridobitev pa je sposobnost povezovanja preko WiFija in ethernera, kar uporabniku omogoča oddaljen nadzor nad napravo. Več naprav lahko povežete med seboj in ustvarite mrežo 3D-tiskalnikov, ki jih lahko upravljate tudi med tem, ko v svojem najljubšem baru srkate kavo ali hladno pivo. Nadgradnja je napravo obogatila z zaslonom na dotik, ki omogoča intuitivno uporabniško izkušnjo. 3D-tiskalnik ima tudi nov in izboljšan hladilni sistem in funkcijo zaznavanja zmanjkanja materiala in vgrajeno kamero.

Kickstarter je omogočil prve korake mnogim proizvajalcem 3D-tiskalnikov, za kar smo hvaležni tudi mi. Spodbujamo vas, da spremljate aktualne 3D-projekte in prispevate k nadaljnjem razvoju 3D-tiska. Trenutno na Kickstarterju najdemo več kot 1000 projektov povezanih s 3D-tiskom in okoli 600 projektov s katerimi zbirajo sredstva za razvoj in proizvodnjo novih 3D-tiskalnikov. Ste že imeli priložnost poskusiti 3D-tiskalnik financiran s pomočjo platforme Kickstarter? Vabljeni, da svojo izkušnjo podelite z nami.

%d bloggers like this: