Umetnost je izjemno širok pojem in ustvarjalci fizične umetnost, kiparji, slikarji, arhitekti notranje opreme, modni oblikovalci, računalniški oblikovalci in podobno, so se tekom časa obračali na ogromno različnih načinov izražanja z različnimi materiali in pripomočki, da so svojo umetnost prikazali ljudem na čim bolj otipen način. 3D tisk odpira popolnoma nove dimenzije te sfere.

Čeprav 3D tiskalnik na prvi pogled zgleda kot oprema za tehnološke entuziaste in ne za splošno uporabo, je most med dosedanjim načinom izražanja umetnikov in računalniškim svetom vedno bolj trden. Že z uporabo oblikovalskih programov se je razvila izjemna umetniška veja in danes si brez nje ne predstavljamo osnovnih funkcionalnosti (npr. oblikovanje spletne strani). Ko je Adobe Photoshop v sredini januarja predstavil novost Creative Cloud-a, kreiranje novih 3D modelov ali obdelava že obstoječih, je kreativa na tem področju postala dostopnejša za ustvarjalce, slikarje, oblikovalce, skratka vse, ki Adobejevo programsko opremo uporabljajo. Adobejev načrt je sicer poenostaviti drugače malo zapleten proces kreiranja objekta – od skice do fizične podobe.

Vir: http://indeepmusicarchive.net/2013/11/3d-printed-artwork/

In vendar umetniški navdihi, ponazorjeni v fizični obliki s 3D tiskanjem, niso pravzaprav nobena novost. Do sedaj so bili zelo opazni stiskani modni dodatki, nekajkrat celo celotne obleke. Najopaznejša so bila zagotovo natisnjena krila v operi Madame Butterfly na beneškem festivalu že junija lansko leto, prav tako pa so v 3D tiskane obleke odeli že marsikatero manekenko. V Singapurju so letos januarja celo priredili tekmovanje v 3D natisnjeni modi, katerega zmagovalci so bili avstralski arhitekti. 3D tisk se v tej industriji uporablja vedno pogosteje, od velikih dizajnov do – na primer – pet za ženske čevlje.

Če obrnemo pogled v drugo sfero umetnosti – proti razstavljalcem fizičnih objektov v duhu sodobne umetnosti – prav tako naletimo na krila. Angleška umetnika Andre Masters and CJ Munn sta prestopila meje konvencionalne umetnosti z delom Ikar je imel sestro (“Icarus Had a Sister) in natisnila 200 veličastnih peres, ki sestavljajo krila. Izjemno delo, ki je poželo ogromno pozornosti zaradi novega pristopa h kreiranju umetnine, je navdihnilo ogromno umetnikov, od slikarjev, kiparjev do striparjev in zdaj inspirira tudi neumetniške duše.

Povsem nove smernice odpirajo nove načine izražanja in dostopnost do nove tehnologije rojeva nove generacije umetnikov. Kako pa se boste izražali vi?

%d bloggers like this: