Na spletu smo zasledili zelo zanimiv objekt, ki kaže na široko uporabnost 3D-tiskanja. Objekt, ki smo se ga nato odločili natisniti, je opornica, narejena iz PLA.

Objekti, natisnjeni iz PLA, imajo sicer razmeroma trdno naravo, vendar niso odporni na visoke temperature. Pri izpostavljenosti višjim temperaturam se PLA objekti razmeroma hitro zmehčajo, zato načeloma niso mehansko uporabni, hkrati pa tudi niso odporni na udarce. Prav zaradi teh značilnosti pa objekti iz PLA pridobijo na drugačni vrednosti, saj je to, da se zmehčajo pri višjih temperaturah, lahko tudi močna prednost.

Opornico, ki smo jo tokrat izbrali za ponazoritev, se natisne v zravnanem, ležečem položaju:

opornica-lezeceVir: thingiverse.com

Ker pa se PLA ob segrevanju zmehča, se ga ob izpostavitvi npr. vroči vodi da preoblikovati. Opornico smo natisnili v 90% velikosti datoteke na spletni strani, nato pa jo potopili v vrelo vodo. Za doseg cilja – izoblikovanje opornice po zapestju – smo jo v vrelo vodo potopili kar štirikrat, preden se je dovolj zmehčala. Na koncu smo dosegli želen učinek.

brace_3d_printed

brace_3d_printed

Morda bi opornica pred dejansko uporabo potrebovala še malo glajenja, da bi zmanjšala draženje kože, vendar smo bili s končnim rezultatom zelo zadovoljni, saj se je kot opora razbolelemu zapestju izkazala za zelo uporabno.

%d bloggers like this: