Ko smo prvič v medijih slišali o 3D-tiskanju hiš, smo zastrigli z ušesi. Najprej začudeni, nato skeptični, potem pa nas je zagrabila futuristična žilica.

Ker smo o 3D-tiskanju o gradbeništvu že vse preveč pisali (Bomo 3D-tiskali hiše 1. in 2. del, 3D-tiskanje hiš v vesolju), bomo tokrat glavna dejstva izpustili ter se raje osredotočili na korake, ki so bili storjeni po odmevnem 3D-tiskanju hiš na Kitajskem in načrtovanem 3D-mostu v Amsterdamu. Tokrat gremo v Singapur!

Vir: 3dprintingindustry.com

Vir: 3dprintingindustry.com

Eden večjih problemov sodobnega sveta je pomanjkanje bivalnih prostorov za socialno ogrožene ljudi. Tega problema se različne države različno lotevajo, a skupno jim je to, da ranljivim skupinam zagotavljajo dostop do državnih stanovanj (pri nas npr. neprofitna stanovanja).

V Singapurju so ta način rešili izjemno, saj v njihovih državnih stanovanjih biva kar 80 % prebivalstva. To seveda ne pomeni, da je 80 % prebivalstva socialno ogroženih, temveč zgolj to, da so ta socialno-ekonomski pristop razširili izven le socialno ranljivih skupin.

A Singapur gre še korak dlje; lotili so se tudi 3D-tiskanja.

Singapurski center za 3D-tiskanje, državno ustanovljena institucija, trenutno dela na preizkušanju izvedljivosti 3D-tiskanja državnih bivalnih hiš. Te bi 3D-tiskali nadstropje za nadstropjem izven naselja in jih nato zložili skupaj na lokaciji. Izvršni direktor Singapurskega centra 3D-tiskanja to zlaganje opiše kot sestavljanje LEGO kock.

V Centru načrtujejo prvo testno gradnjo v roku treh let. Čeprav se zavedajo, da je 3D-tiskanje v gradbeništvu še v povojih, njihova vlada izhaja iz ideje o nadaljnji vzpodbujeni samostojnosti lokalne delovne sile. Direktor Centra pa dodaja, da morajo začeti od začetka – razvoj 3D-tiskalnikov in betona, ki se ga bo dalo 3D-tiskati.

Vsekakor se veselimo njihovih rezultatov, medtem pa vas vabimo na brezplačno delavnico, kjer boste videli manjši, a nič manj uporaben 3D-tiskalnik.

%d bloggers like this: