Da so LEGO kocke še kaj drugega kot izvrstna igrača za otroke in odrasle, smo zagotovo že vsi ugotovili. Če ne prej, pa takrat, ko smo na kakšno stopili in boleče ugotovili, da so izredno močne.

LEGO kocke so namreč narejene iz ABS plastike, kar jih naredi tudi izredno mamljive za 3D-tiskanje. Tega sicer nismo počeli, ker so patentirane in je njihovo repliciranje nezakonito, a vendar služijo kot motivacijsko sredstvo vsem entuziastom.

In tako je prišlo do logičnega sosledja – 3D-tiskalnik, sestavljen iz LEGO kock.
LEGO 3D-tiskalnik (vir: instructables.com)

LEGO 3D-tiskalnik (vir: instructables.com)

Navodila za sestavo so dostopna vsem, saj je 3D-tiskalnik osnovan na odprtokodni Prusi. Avtor LEGO 3D-tiskalnika Gosse Adema pa je s tem prispevkom 3D-tiskanje naredil zabavno še z vidika sestave.

Pa ne zgolj z LEGO kockami – Gosse Adema se je namreč odločil, da svoj 3D-tiskalnik še malo dodela. Da je naprava popolnejša, zdaj lahko 3D-tiska še čokolado.

LEGO 3D-tiskalnik, ki 3D-tiska čokolado. (vir: 3dprint.com)

LEGO 3D-tiskalnik, ki 3D-tiska čokolado. (vir: 3dprint.com)

3D-tisk čokolade je sicer bistveno težavnejša nadgradnja, saj se čokolada hitro topi in počasi trdi. 3D-tisk čokolade so sicer že prepoznali kot tržno nišo, kar je spodbudilo razvoj 3D-tiskalnikov v podjetju 3DSystems. Najprej so naredili 3D-tiskalnik, ki je 3D-tiskal sladkor, nato pa enega, ki izjemno natančno 3D-tiska tudi čokolado. Slednjega so predstavili s sodelovanju s podjetjem Hershey, katerega čokolade lahko kupimo na vsaki bencinski črpalki.

3D-tiskalnik čokolade podjetja 3DSystems. (vir: 3dprintingindustry.com)

3D-tiskalnik čokolade podjetja 3DSystems. (vir: 3dprintingindustry.com)

Ampak, ker smo prepričani, da je čokolada ne glede na obliko dobra, če je pač dobra, smo si poiskali navodila za 3D-tisk šobe, ki lahko 3D-tiska čokolado. Zdaj pa najprej brskati po podstrešju za LEGO kockami!

%d bloggers like this: