3D-tiskanje z roko

Odkar so leta 2012 na Kickstarterju začeli zbirati kapital za prvo 3D-pisalo, se je 3D-tiskanje z roko izjemno razširilo. Zdaj je na trgu na voljo že cela kopica 3D-pisal, ki počasi osvaja malo bolj umetniška srca po svetu.

3D-pisala so pravzaprav zelo poenostavljen 3D-tiskalnik, ki ga kontrolirate s svojo roko. Pri uporabi ne gre toliko za natančnost izdelka, kar je najbolj pomembna lastnost 3D-tiskalnikov, temveč za sprotno ustvarjanje 3D-objektov z uporabo direktne predstave o tridimenzionalnosti. Ustvarjanje s 3D-pisalom predstavlja svojevrsten izziv, saj je preskok z risanja na papirju v ustvarjanje otipljivega objekta tudi prekok v miselnosti.

Ko smo prvič predstavili 3D-pisalo, smo opazili, da je redkokdo začel risati dejanski 3D-objekt; večinoma so uporabniki po gladki površini risali dvodimenzionalne oblike, ki so bile sicer otipljive, vendar narisane kot risbe. Ustvarjanje dejanskega 3D-objekta z roko namreč predstavlja izziv za generacije, ki so v otroštvu risale na papir. Preklop na dodajanje globine se je izkazal za bistveno lažjega pri otroški populaciji, ki je dojemanje 3D ustvarjanja hitro osvojila.

Živalski vrt (vir: 3D-tisk.si)

Funkcije 3D-pisala

3D-pisalo deluje po istem principu kot 3D-tiskalnik: motorček vleče filament, ki se v pisalu postopoma topi in počasi izloča skozi glavo. Ciljno nalaganje v tem primeru ni vnaprej preračunana koda, temveč je odvisno od ustvarjalca samega – kje bo nalagal filament, kako debele linije bodo, ali bo filament nalagal na prejšnjo plast, v zrak, dodajal vzporedne plasti ipd.

Filament 3D-pisala

Najbolj klasičen filament, ki se ga pri 3D-pisalih uporablja, je ABS. O ABS smo že pisali; gre za isto plastiko, kot je uporabljajo 3D-tiskalniki, s to razliko, da je filament narejen v ožjih vrvicah (1,5 mm). Zaradi narave ABS plastike je potrebno segrevanje glave pisala na 200 stopinj Celzija, kar pri uporabi zahteva nekaj previdnosti, saj glava ni zavarovana pred dotiki (to bi sicer onemogočilo natančnejše ustvarjanje).

Kot se hitro razvija tehnologija 3D-tiskalnikov, ji razvoj 3D-pisal skoraj tesno sledi. Osnovnemu pisalu, ki smo ga prvega spoznali, so sledile različne izvedbe različnih inovatorjev – dodan ventilator, hitrejše ekstrudanje, dodaten nadzor nad pisalom, nekateri so se podali v uporabo drugih filamentov.

3D-pisalo, ki tiska s črnilom

 

Ustvarjalci

Umetniki so v 3D-pisalu takoj prepoznali dodatno orodje, s katerim se lahko izražajo. Med najbolj izstopajočimi izdelki so zagotovo sledeči:

– 3D slika; umetnik se je odločil, da sliki doda dodatno dimenzijo;

– 3D slap; umetnica je s 3D-pisalom sestavila nekakšen memorial Tour de France;

– funkcionalni izdelki; avtor se je poigral s kreiranjem aerodinamičnih oblik in zrisal avion in avtomobil, jima dodal motor in s tem funkcionalno vrednost.

%d bloggers like this: