Kako zmogljiva je kamera vašega pametnega mobilnega telefona? Ima HD zaslon? In čitalnik prstnih odtisov? Z njim tudi že 3D-tiskaš?

Vas vprašanje preseneča? Na tržišče je prišla že druga verzija 3D-tiskalnika, ki omogoča tiskanje s pametnim telefonom.

Tajvanski start-up Taiwan 3D Tech je lansiral Kick-starter kampanjo, s katero so v manj kot dveh urah zbrali sredstva za proizvodnjo svojega T3D 3D-tiskalnika.  T3D mobilnik za 3D-tisk uporablja posebno smolo, ki je občutljiva na belo svetlobo in svetlobo telefona.

Podobno kot pri 3D-tiskalnikih tehnologije projekcijskega digitalnega procesiranja svetlobe ( DLP – digital light processing), kjer se fotopolimeri utrjujejo z digitalnim projektorjem, se plasti projecirajo iz mobilnika v kad smole. Pri takšnem načinu 3D-tiska govorimo o fotopolimerizacii, kjer z obsevanjem, v željeno obliko utrjujemo tekoče fotopolimere. Pri T3D 3D-tiskalniku se postelja telefona postopoma dviguje iz kadi z vsakim bliskom svetlobe, vse dokler se ne razkrije dokončan 3D-natisnjen objekt. Ob osvetljevanju se sproži kemijska reakcija, ki tekoče polimere pretvori v trden objekt.

(Vir: all3dp.com/)

Med tehnologije, ki temeljijo na osnovi fotopolimerizacije v kadi, uvrščamo tehnologijo SLA. SLA je ena izmed najstarejših in tudi najbolj razširjenih tehnologij 3D-tiska. Običajne 3D-tiskalnike SLA tehnologije sestavljajo perforirana plošča, kad s tekočim polimerom, sistem za nanašanje fotopolimera, optični sistem in UV-laser. Tehnologija temelji na strjevanju fotopolimera z uporabo zunanjega vira svetlobe.

(Vir: engineering.com)

Običajno se SLA naprave odzivajo na ultravijolične svetlobne frekvence, Taiwan 3D Tech pa je razvil posebno fotopolimerno smolo, ki je odzivna na svetlobne frekvence, ki jih oddaja pametni telefon ali tablični računalnik.

Med 3D-tiskom s T3D sicer priporočajo, da naprave ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi, vendar pa za uspešen tisk ne potrebujete temnice.

T3D sicer ni prvi 3D-tiskalnik, ki tiska z pametnim telefonom. To titulo namreč nosi mobilnik ONO, ki je v letu 2016 z zbiranjem skupnih sredstev (crowdfounding) zbral več kot 2 milijona dolarjev, vendar pa je večina zaradi mnogih težav, žal obžalovala nakup. Mnogi so tudi zahtevali povrnitev sredstev. Vendar pa izgleda, da so s T3D 3D-tiskalnikom odpravili večino teh težav.

T3D deluje tako, da posebna fotopolimerna tekoča smola ob stiku s svetlobo pametnega telefona omogoča 3D-tiskanje na zraku, vendar pa priporočajo, da se 3D-tiskalnik med 3D-tiskom ne izpostavlja sončni ali močni UV-svetlobi. Prenosni 3D-tiskalnik je sicer dvakrat počasnejši od običajnih DLP 3D-tiskalnikov, vendar producira izjemne rezultate za mobilnik z funkcijo 3D-tiska. Trenutno potrebuje mobilnik približno 20 sekund za 100 mikronov debelo plast, kar je precej hitrejše od hitrosti s katero so začeli, ko je naprava za 3D-tisk enako debele plasti potrebovala kar pet minut.

(Vir: all3dp.com)

T3D je modularen in odprtega tipa, kar pomeni, da uporabniki lahko sami prilagajajo nastavitve. Omogoča tudi večbarvni 3D-tisk in 360 ° 3D-skeniranje, kmalu pa naj bi lansirali tudi 3D-skener.

Start-up je neposredno povezan z enim večjih proizvajalcev 3D-tiskalnikov na svetu XYZprinting, ki slovijo po proizvodnji nizko cenovnih 3D-tiskalnikov. Verjetno je to razlog, da lahko T3D kupite že za 299 dolarjev. Tisti, ki so se odločili projekt podpreti preko spletne platforme Kickstarter pa lahko napravo kupijo že za 219 dolarjev, skupaj s 100 mililitri smole.

(Vir: facebook.com)

Na Facebook strani T3D 3D-tiskalnika lahko najdete slike večbarvnih 3D-natisnjenih objektov, ki prikazujejo preciznost in odlično resolucijo naprave.

Z uporabo mobilne aplikacije lahko hkrati prenesete več kosov in jih tudi istočasno 3D-tiskate. Na ta način prihranite na času in maksimalno izkoristite uporabo smole. Z aplikacijo lahko tudi dostopate do približno 6.000 3D-modelov, shranjenih na oblačni platformi.

Naprava je na voljo po izredno nizki ceni za SLA naprave, je v tem, da je 3D-tiskalnik pametni mobilnika. Večina procesov se tako odvija na mobilnem telefonu in ne na napravi sami. Svetlobni motor naprave, ki selektivno osvetljuje tekočo fotopolimerno smolo, je dejansko zaslon. pametnega telefona. T3D je torej nosilni system, ki dviguje in spušča posteljo naprave, v skladu z navodili, ki jih prejema iz mobilne aplikacije naložene na telefonu. Ravno zato je tudi cenovno dostopen. T3D opisujejo kot prenosen 3D-tiskalnik, kar s svojo težo zagotovo tudi je, saj tehta malo manj kot kilogram. S seboj pa vseeno ne pozabiti pametnega telefona in tekoče fotopolimerne smole.

Ekipa Taiwan 3D Tech je na Kickstarter spletni strani delila novico, da so konec julija po svetu razposlali drugo pošiljko 3D-tiskalnika.

Na voljo so vam tudi vtisi tistih, ki so napravo med prvimi dobili v roke. Naprava je prvotno namenjena hobi entuziastom nad 3D-tiskom in tistim, ki želijo ugodno in  kvalitetno SLA napravo.

Ste jo že dodali na svoj seznam želja?

(Vir: kickstarter.com)

%d bloggers like this: