Brezplačno do 3D-natisnjenega inkubatorja

Če ste se že naveličali poročanja o 3D-tiskanju mostov, izdelkov za domačo uporabo, prostetiki in seveda – ne smemo zanemariti – orožju, vam bodo zagotovo všeč prejšnji teden predstavljeni prototipi neprofitne organizacije OpenBiomedial.

Njihovi prototipi imajo vse: izjemno uporabnost, odprtokodno zasnovo in humanitaren namen. Cilj organizacije je namreč uspešno približati nizkocenovne medicinske naprave tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Predstavljeni produkti njihovih treh različnih prototipov obljubljajo veliko. Prvi prototip, mehanska protetična roka WIL (WIred Limb), preko žičnega sistema reagira glede na gibe zapestja. Drugi prototip, elektromehanska protetična roka FABLE (Finger Activated By Low-cost Electronics), je med drugim namenjen tistim s prirojenimi napakami. Deluje tako, da pridobiva signale, ki nastajajo zaradi krčenja mišic okoli komolca in z njihovo pomočjo definira natančno gibanje prstov.

WIL (vir: 3dprintingindustry.com)

Najbolj impresiven prototip pa je zagotovo nizkocenovni inkubator za novorojenčke, ki je skoraj v celoti 3D-natisnjen. BOB (Baby On Board) je nastal kot odgovor na grozljive podatke o visoki smrtnosti novorojenčkov v prvem tednu po rojstvu.

BOB (vir: OpenBiomedial)

Smrtnost je namreč ocenjena na 75%, glavni razlog za njo pa je pomanjkanje primerne medicinske opreme. BOB ima nizkocenovne dele, ki se jih lahko repoducira s 3D-tiskanjem z minimalno naknadno obdelavo.

Dokumentacija za sestavo BOBa bo brezplačno na voljo na spletu. Koliko življenj bo spremenil?

Vse o zanimivostih 3D-tiska in mejnikih, ki jih bo ta tehnologija zagotovo ustvarila pri nadaljnjem razvoju, pa izveste na brezplačnih delavnicah 3D-tiska. Vabljeni!

%d bloggers like this: