O uporabi 3D-tiskanja v prostetiki in robotiki je bilo že ogromno napisanega in povedanega. Zagotovo je to ena izmed panog, ki so tehnologijo 3D-tiska najprej posvojile in jo že nekaj časa s pridom uporabljajo in razvijajo.

Proteze, narejene z domačim 3D-tiskalnikom

Proteze, narejene z domačim 3D-tiskalnikom
V zadnjem času pa po spletu kroži vse več novic o uspešni domači izdelavi ročnih protez, narejenih z domačimi 3D-tiskalniki.
Paul McCarthy je svojemu sinu Leonu, ki se je rodil brez štirih prstov, natisnil polno funkcionalno ročno protezo. Mali gospodič sedaj brez večjih težav prime plastenko ali pa s tal pobere kovanec. Gospod Paul si zagotovo zasluži naziv oče leta, kajne?

ročna proteza na katini rokici

Proteza, narejena s 3D-tiskalnikom na otroški roki

Titula sodelavci leta pa gre zaposlenim v podjetju Zero Point Frontiers iz Alabame v ZDA, ki so 4-letni hčerki Jasona Hundleya, Kate, pomagali narediti umetno roko. Proteza je s pomočjo velkro trakov pritrjena na dekličino roko, ta pa jo upravlja s pomočjo mišic v zapestju.

Mala Kate Berkholtz z očetom

Mala Kate Berkholtz z očetom
Posebna prednost obeh protez je izredno nizka proizvodna cena: med 5 $ in 10 $. Zaradi hitre rasti okončin pri otrocih, ti proteze namreč zelo hitro prerastejo in potrebujejo novo. V primeru klasično izdelanih in izredno dragih protez to predstavlja velik finančni problem. S 3D-tiskom bo kmalu rešeno tudi to.

Mali Kate in Leonu tudi mi želimo čim bolj uporabne proteze in srečo v življenju.

Povzeto po

This awesome dad 3-D printed a prosthetic hand for his son

3-D printed ‘robohand’ helps kids born without fingers

3D Printing and Collaborative Care — A Community Care System in Alabama

3D Printing Technology Offers Little Girl a New Hand

A new hand and a new world for Kate: Huntsville company 3D prints a hand for 2-year-old (photos, video) (updated)

%d bloggers like this: