Delujoče ledvice

Največji dosežek na področju 3D-tiskanja delov človeškega telesa so zagotovo natisnjene in delujoče ledvice, ki jih je uspelo natisniti kitajskim strokovnjakom. Dihjemajoč dosežek ima sicer še ogromno prostora za izboljšanje. Trenutno imajo zelo kratek, zgolj 4-mesečni rok trajanja, niti še niso bila testirana v živem telesu. Oboje je zagotovo zgolj vprašanje časa.

Delujoče ledviceDelujoče ledvice

Kolčni sklep

O primeru robotske protetike roke, ki bo znižala stroške izdelave, smo že pisali. Na račun bodo prišli in že prihajajo bolniki z obrabljenimi kolki. Slednjim v Evropi že nekaj časa vstavljajo kolke, katerih deli so natisnjeni s 3D-tiskalniki. Ena aktualnejših pridobitev so 3D-natisnjene kolčne ponvice (ključni dejavnik kolčnega sklepa), katerih glavne prednosti so nizka cena, lažja in hitrejša ugnezditev v medenično kost in predvsem porozna zunanjost, ki omogoča, da se medenična kost dobesedno zraste z njo.

Deli kolcnega sklepa

Deli kolčnega sklepa

 

Vsadek človeške lobanje

Lobanjski vsadki iz polieter-keton-ketona (PEKK) in natisnjeni s 3D-tiskalnikom naj bi bili primernejši od tradicionalnih vsadkov iz nerjavečega jekla in titana. Zaradi večje prilagodljivosti, odpornosti na odrgnine in boljšim posnemanjem gostote in trdote kosti naj bi bil PEKK v prihodnje edina prav odločitev za kostne vsadke.

Vsadek cloveške lobanje

Vsadek človeške lobanje

 

Podrobnosti:
Tiny kidneys are world’s first 3D printed living organs
3D-printed implant replaces 75 percent of a man’s skull
The 3D printed future of medicine is here today

%d bloggers like this: