Nanizanke v stilu Velikih pokovcev prikazujejo stereotip, da tistega, ki ga zanimata tehnologija in znanost, zanimata prav vsa tehnologija in vsa znanost. To stereotip seveda je zgolj stereotip, je pa res, da je v primeru Vojne zvezd na tem nekaj resnice.

3D-tiskanje je tehnologija, ki se je najbolj začela razvijati s strani tehnoloških entuziastov samoukov

Kateri 3D-objekt je eden najpogosteje 3D-natisnjenih? En prvih objektov, ki jih je v zadnjih petih letih 3D-natisnil skoraj vsak, ki je sam doma iz Kitajske naročenega kita sestavil svoj prvi 3D-tiskalnik, ki je izgledal kot kup kovinskih palic? Ni dvoma, da gre za lik Yode iz Vojne zvezd. Da ne bo pomote – tudi mi smo ga dokaj hitro 3D-natisnili. Večkrat, ker nam je bil izredno – stereotipno – všeč.

Vir: 3d-tisk.si (ogled v živo na brezplačnih delavnicah 3D-tiskanja)

Na 3D-objektu Yode se novinci 3D-tiskanja naučijo vse o podpornem materialu, previsih, natančnosti plasti in dosega gladkega 3D-objekta v surovem stanju. Nekaj let nazaj namreč na spletu še ni bilo dostopnih toliko 3D-modelov, vendar zgolj omejena zbirka – nekaj logotipov svetovnih znamk in slavnih figuric. Danes je seveda že vse drugače.

Ker se bliža dan premiere novega, sedmega dela Vojne zvezd, so se zbudili skoraj vsi entuziasti. Vsak lastnik 3D-tiskalnika ima ogromno izbiro 3D-modelov, narejenih za 3D-tisk z najpogosteje uporabljeno tehnologijo ciljnega nalaganja, torej primernih za vsak domač 3D-tiskalnik.

Vir: 3ders.org

Od Millenium Falcona, najhitrejšega plovila, preko R2D2-ja kot vsem ljubega star droida, do obveznega modela Darth Vaderjeve maske in kopije Zvezde smrti. 3D-modeli vsega bojnega ladjevja prvih šestih delov spremljajo 3D-modele likov iz teh filmov, najde pa se tudi kak model iz prihajajočega dela Sila se prebuja.

To seveda ni vse. Domači entuziasti kot prvi 3D-tiskarji Vojne zvezd so vzpodbudili ves svet in ga vzpodbujajo še danes: 3D-natisnjen svetlobni meč, popoln kostum Stormtrooperja, Darth Vaderja, vse v polni velikosti.

Vir: 3dhubs.com

Pa seveda – te krasne ideje ne gre izpustiti – Stormtrooper podobe za ročni nogomet.

Vir: all3dp.com

%d bloggers like this: