Kako blizu je 3D-tisk kosti?

Ne govorimo o 3D-objektu, ki zavzema obliko kosti, katerega namen je bolj izobraževalne narave. Saj se spomnite polnih omar takih in drugačnih objektov v osnovni šoli, od nagačenih ptičev do modelov molekul, in kako objekti v roki marsikomu pomagajo razumeti določene tematike. V ta namen smo tudi mi 3D-natisnili kopijo vretenca, ki si jo lahko ogledate na brezplačnih delavnicah.

Vir: 3d-tisk.si

Ampak tokrat ne gre za lažjo predstavo. Gre za 3D-tisk dejanskih kosti. O tem, da bodo čeljusti in kolke, prilagojene posamezniku, 3D-tiskali v vseh bolnišnicah v Veliki Britaniji že tekom leta 2016, ste zagotovo že slišali. Leto 2016 je že pred vrati!

Zagotovo pa bo v nadaljnjem razvoju 3D-tiskanja v medicini svojo vlogo odigral nov 3D-tiskalnik, ki so ga razvili na Univerzi v Montani v sodelovanju s podjetjem Xtant Medical, javnosti predstavili pa v sredo.

Česa je ta 3D-tiskalnik sposoben? Preprosto: 3D-tiska kostne presadke, ki jih telo absorbira. Tako je, umetno kost telo vzame za svojo. Predstavljajte si, kaj to pomeni za vse težave, ki jih trenutno imajo pri rekonstrukcijskih operacijah kosti in sklepov!

Vir: 3dprintingindustry.com

Na tej točki je potrebno poudariti, da na tovrstnem razvoju ne delajo zgolj ZDA in Velika Britanija. Januarja so na Japonskem predstavili 3D-tiskalnik, ki se mu posreduje podatke CT slik, nato pa naprava samostojno kreira 3D-objekt potrebnega presadka. In ker se Japonska vseeno zdi daleč in nedosegljiva, naj poudarimo še Španijo, kjer so septembra predstavili material za 3D-biotiskanje, ki kaže potencial ne zgolj v 3D-tiskanju kosti, vendar tudi kot stimulant za zaraščanje kosti. Impresivno.

Čeprav radi beremo zgodbe o tem, kako so na Kitajskem 3-letni deklici, ki se je rodila z izjemno veliko glavo, zamenjali degeneriran zgornji del lobanje s 3D-natisnjenim titanovim presadkom, ali pa o tem, kako so – prav tako s titanom – rekonstruirali spodnjo čeljust 83-letni ženski na Nizozemskem, se nam zdijo preveč oddaljene, mogoče malo pravljične in včasih tudi bolj ali manj kot rumeni tisk.

Ravno zato se tudi mi trudimo poudarjati, da je 3D-tiskanje že sedanjost in da nova industrijska revolucija ne le prihaja, temveč smo že globoko v njej.

%d bloggers like this: