Kam bo segal 3D-tisk v letu 2017?

Leto 2016 se je morda zdelo eno počasnejših let pri razvoju tehnologije 3D-tiskanja. Premiki, ki so se dogajali, so bili pomembni bolj v vodah tistih, ki se na tehnologijo spoznajo, manj pa se je zanje zanimala javnost. A vendar je tehnologija korakala naprej in – četudi se morda ni zdelo – postavila konkretne temelje za naprej. Na podlagi teh dosežkov se lahko napove področja, na katera bo 3D-tiskanje v letu 2017 najbolj vplivalo.

Vračamo se k bio-tiskanju ledvic

Oktobra so na Harvardu objavili raziskavo o 3D-tiskanju majhnih žil, ki jih najdemo v človeških ledvicah. Cilj raziskovalcev je bil, da z različnimi manipulacijami preverjajo odzive in na podlagi tega sklepajo na odzivanje dejanskih ledvic. Dolgoročno, seveda, to pomeni bio-tiskanje dejanskih ledvic, pripravljenih na transplantacijo. Ena odmevnejših zgodb lanskega leta se bo v letu 2017 hitreje odvijala – na Harvardu so lanski dosežek označili za prelomno točko v njihovem razvoju bio-tiskanja in za letos obetajo nove dosežke za boljši jutri nas vseh.

Struktura majhnih ledvičnih žil (Vir: Wyss Institute, Harvard University)

Bližje nam?

3D-tiskalniki, ki so nam sicer razmeroma dosegljivi, se nam bodo v letu 2017 še bolj približali – če ne prav nam, pa našemu podmladku. Temelječ na dejstvu, da ne zgolj svetovno gledano, temveč tudi v slovenskem izobraževalnem prostoru, 3D-tiskalniki postajajo pomemben del izobraževalnega procesa, lahko trdimo, da bo v tem letu s 3D-tiskalniki opremljenih že več kot polovica slovenskih osnovnih in srednjih šol. Ste presenečeni? Točnih podatkov sicer nimamo, lahko pa zagotovimo, da smo na poti prav k temu.

Še sladkorčki za entuziaste

Svetovno gledano se obeta izjemen porast samostojnih 3D-tiskarjev, skupnosti za podporo uporabnikom in 3D-modeliranja, ki sicer predstavlja osnovo za uspešen 3D-tisk lastnih kreacij. Včasih smo veliko govorili o tem, kako lahko 3D-tiskalnik koristi prav vsakemu posamezniku, zdaj pa je tehnologija dejansko na stopnji, ko si posamezniki s 3D-tiskanimi objekti opremljajo stanovanja.

Predalčnik, 3D-modeliran in 3D-natisnjen (vir: dto26, thingiverse.com)

%d bloggers like this: