Če se vam zdi, da ste glede 3D-tiskanja slišali že vse, kar je vredno slišati, se motite.

Ta tehnologija ves čas predstavlja nove fantastične ideje in s svojim hitrim razvojem senči ostale tehnologije.

O zanimivostih, ki se sicer odvijajo v dnevnih poskokih in preskokih, pa o njih tukaj ne pišemo, se lahko seznanite tudi na brezplačnih prezentacijah 3D-tiskanja.

No, pa pojdimo k stvari. Kakšno poslastico imamo danes za vas? Pravzaprav res logičen podvig – 3D-tiskanje jeklenega mostu. V zraku, seveda, saj drugače ne bi bilo tako zanimivo.

Če se boste v letu 2017 sprehajali po Amsterdamu, boste lahko opazovali gradnjo jeklenega mostu čez kanal, ki ga bodo 3D-tiskali šestosni roboti. Potek gradnje bo obojestranski, torej z vsake strani kanala hkrati, robot z vsake strani bo natisnil svojo polovico. Na sredini se bosta srečala in svojo umetnino zaključila.

Razvijalci in starši projekta (podjetje MX3D) so pri snovanju robotov, ki so tega sposobni, rešili kar nekaj težav, da so prišli do zanesljivega prototipa. Poleg tega, da je 3D-tisk jekla že tako izjemno zahteven postopek zaradi visoke talilne temperature, so jim težave povzročili tudi robotki z dezorientacijo. A tem težavam v podjetju pravijo »sladke težave«; kot s takimi so se tudi soočili in ustvarili nov način za ustvarjanje objektov na poljubnem področju, torej ne na omejeni površini, in poljubnih velikosti.

Jekleni most sicer ni cilj tega robotskega projekta, temveč je zgolj test tega novega načina gradnje. Če bo most uspešno natisnjen, bodo roboti igrali pomembno vlogo v prihodnosti gradbeništva in arhitekture. Si predstavljate? Arhitekt oblikuje strukturo po željah naročnika, jo natisne v prototipni, majhni reprezentativni verziji, po odobritvi pa pridejo robotki …

Če do sedaj niste imeli konkretnega razloga za obisk Amsterdama, ga boste čez dve leti zagotovo imeli. Kdo pa bi izpustil priložnost, da prečka natisnjen kovinski most? Mi smo si zaznamek že dali na koledar!

%d bloggers like this: