Korak naprej od plastičnega izgleda 3D-izdelkov

Morda v prototipni sferi predstavljene opcije ne bodo igrale posebne vloge, bodo pa tako bolj zanimive za kreacijo personaliziranega 3D-tiska.

Glajenje izdelkov

Pred časom smo se tudi mi odločili, da poizkusno obdelamo izdelke. Sicer velike potrebe po glajenju pri 3D-tisku z visoko natančnostjo ni, saj so sloji izredno tanki in takojšen objekt skoraj gladek, a nas je vseeno zanimalo, kakšno gladkost lahko dosežemo s premazi.

Najprej smo preizkusili premaz, sestavljen iz acetona in absa, ki ga ponavadi uporabljamo za premaz stekla v 3D-tiskalniku za boljši oprijem pri 3D-tisku z ABS plastiko. S pomočjo čopiča smo zelo tanek sloj razmazali na objekt in mešanica je rahlo stopila površino objekta, da so se sloji med seboj bolj zgladili. Omenjeno opcijo sicer ima vsak lastnik 3D-tiskalnika, ki omenjeni namaz uporablja, vendar pa je hlape acetona škodljivo vdihovati in je zato potreben temu primerno opremljen prostor z zračenjem. Zaradi tega smo se odločili preizkusiti premaz XTC-3D.

Gre za mešanico dveh tekočin v pravilnem razmerju, ki se jo nanese na natisnjen objekt, ki omogoča tudi naknadno obdelavo. Nanaša se ga lahko na vse pogosteje uporabljane materiale: PLA, ABS, Laywoo, izdelke iz prahu in tudi iz papirja. Njegov stranski učinek, ki je več kot le dobrodošel, je dodatna trdnost objekta, saj deluje kot celosten sloj. Z rezultati smo bili zelo zadovoljni.

Primerjava zglajenih objektov

Zgornji fotografiji predstavljata zgolj glajenje objektov, torej brez dodanega medeninastega prahu. Preizkusili pa smo tudi zgladiti objekt po celotnem postopku, torej z vključeno medenino in nanosom kreme za čevlje za dodaten učinek.

Zglajena objekta z medeninasto mešanico.

Tudi ta postopek je potrebno opravljati v temu primernem prostoru, vključuje tudi veliko packarije. Zato smo ošvrknili tudi nekatere druge rešitve, ki postopoma vznikajo na svetovnem trgu.

MagicBox

Na Kickstarterju podprt projekt izdelave naprave za glajenje objektov, katerega rezultat je lična škatla, ki zgladi objekte, je takoj pritegnil našo pozornost. S pomočjo MagicBoxa lahko zgladite natisnjen objekt iz ABS ali PLA plastike na izredno hiter način z uporabo acetonskih hlapov, torej nekako sorodno našemu prvemu glajenju objektov, vendar pa je njegova prednost ta, da je objekt zavarovano postavljen v škatlo in teh hlapov ne vdihavate. Pa še hitreje je!

Zglajen objekt z MagicBoxom (vir: kickstarter.com)

Orbit1

Ravno tako pa svoj zagonski kapital na Kickstarterju išče ekipa Orbit1. Njihova zanimiva rešitev je galvanizacijska naprava, ki vaše 3D-objekte obleče v kovino.

Že nekaj časa se poraja vprašanje komercializacije 3D-tiskanja s kovino, ki predstavlja kar konkreten izziv v svetu 3D-tiska, saj je mogoče le pri izredno visokih temperaturah. Obrit1 predstavlja prav tisto vmesno fazo: objekt iz ABSa ovije v kovinsko plast in mu s tem zagotovi še dodatno izjemno trdnost, kar omogoča razširitev že tako možne široke uporabe tega materiala. Na ta način oblečeni 3D—objekti tudi prevajajo elektriko in zaradi tega predstavlja to kar konkreten korak naprej pri 3D-tiskanju vezja. Sicer ni ravno dejanski 3D-tisk kovine, je pa kar dober približek.

V kovino oblečen 3D-objekt (vir: 3ders.org)

Seveda pa pri naknadni obdelavi natisnjenih objektov ne smemo pozabiti na povsem preprosto opcijo barvanja z akrilnimi barvami, obdelave z brusnim papirjem in podobne načine, ki nam vsem v 3D-tiskanju predstavljajo kar del vsakdana.

Objekte, ki smo jih zgladili pri nas, si lahko ogledate na brezplačnih delavnicah 3D-tiskanja. Za občutek, kakšna je lahko razlika med neobdelanim in obdelanim izdelkom tako na otip kot na pogled.

%d bloggers like this: