Večina se nas spominja igre z lego kockami. Verjetno ste si zapomnili tudi, kako hudičevo boli, če ponesreči stopiš na kocko. Tako in drugače so Lego kocke zaznamovale marsikatero otroštvo in še danes razveseljujejo naše najmlajše in malo večje Lego »inženirje«.
The LEGO group je zasebno podjetje iz Danske, njihovi začetki pa segajo vse v leto 1932. Verjamejo v to, da je igra ključni element otroškega razvoja, k spodbuja njihovo domišljijo in ustvarjalno razmišljanje. Vsi njihovi produkti temeljijo na filozofiji učenja skozi igro. Stremijo k ustvarjanju kakovostnih in varnih igrač. Strogo testirajo vse produkte, da lahko zagotavljajo najvišje standarde. Verjetno je to tudi razlog, da so se na tržišču obdržali skoraj sto let. Že Darwin je napovedal, da ne bodo preživeli najbolj inteligentni ali najmočnejši; ampak najbolj prilagodljivi.
Lego se že desetletja uspešno prilagaja različnim tehnološkim novostim. Namesto da bi se vdali, so se prilagodili spremembam časa. Pravočasno so prepoznali vzpon video igric, se prilagodili in skočili na vlak z Lego video igrami. Lego video igrice so v trenutku postale uspešnica in sledila so nadaljevanja za nadaljevanjem. Na svojem pametnem telefonu lahko v trgovini z aplikacijami lahko najdete številne Lego igre. Tisti z otroki in tisti, ki smo ostali v stiku z otrokom v sebi pa se tudi spomnimo obeh Lego filmov. Industrija igrač se trenutno boji vpliva 3D-tiska; Lego pa je kot običajno 3 korake pred ostalimi.

3D-tisk in ustvarjanje manjših plastičnih delcev gresta skupaj kot palačinke in Nutella. Zato tudi 3D-tisk in Lego lahko skupaj pišeta lepo zgodbo. Legov glavni finančni uradnik, John Goodwin je spregovoril o 3D-tisku:

»3D-tisk predstavlja fascinanten razvoj in zagotovo odpira veliko novih možnosti…Natančno smo ga vzeli pod drobnogled in iščemo potencialne priložnosti za potrošnike«.

Kot del priprave na 3D-revolucijo so uvedli patent površine, na katero si stranke lahko 3D-natisnejo objekte in si popolnoma prilagodijo Lego izkušnjo. Na ta način še naprej prodajajo kocke, medtem ko imajo kupci njihovih produktov priložnost ustvarjati nove in nove lego stvaritve. Lego sicer v 3D-tisku ne vidi zamenjave njihovem prefinjenem procesu vlivanja, s katerim letno ustvarijo približno 55 milijard Lego kosov. Pri tradicionalnem načinu proizvodnje plastične granule segrejejo do 310°C in jih nato pod visokim pritiskom injicirajo v modele. Rezultat pa so Lego kocke, ki se trdno držijo skupaj, vseeno pa jih lahko loči že nežna otroška rokica. Majhna napaka se lahko kaže tako, da kocki ne držita skupaj ali pa jih izredno težko ločimo.

Resolucija 3D-tiska s FDM napravami je omejena s preprostimi zakoni fizike in materiali, ki so na voljo. Ravno zaradi tega se pri Legu ne bojijo, da bi 3D-tisk izpodrinil tradicionalno proizvodnjo njihovih kock, saj je takšno ponovljivo preciznost vseeno precej težko doseči.

Repliciranje Legove formule pa je predvsem tehnični problem, s čimer se lahko spopademo s hitrim prototipiranjem in verjetno, je le vprašanje časa, kdaj bo nekdo preko poskusov in napak našel pravo formulo.

Na spletu najdemo več strani, ki ponujajo datoteke kock ali setov kock za 3D-tisk. Vendar pa trenutno nobena ni neposredno povezana z Legom. Ena izmed bolj priljubljenih, PrintABrick, trenutno ponuja kar 5,229 3D-modelov Lego delov in 12,067 setov delov in Lego kock. Na svoji strani pa so jasno poudarili, da so LEGO®,   logo Lega, Minifigure, Brick in Knob konfiguracije blagovne znamke LEGO skupine, ki ne sponzorira, avtorizira, ali podpira njihove strani. Če si vzamete nekaj minut in pobrskate po spletu, boste našli več podobnih strani, ki ponujajo 3D-modele kock, ki jih lahko kombinirate z Lego kockami.
Na portalu Thingiverse lahko najdete poleg kock tudi Lego zbirko super junakov. Natisnete si lahko Lego Batmana, Darth Vaderja, Hulka, Spocka in mnoge druge. Brskalnik portala vam trenutno ponudi okoli 4,100 stl datotek povezanih z Legom. Med drugim lahko najdete tudi ukrivljene Lego kocke, ki vam omogočajo ustvarjanje popolnoma novih oblik in dimenzij Lego stvaritev. Vašo zbirko Lego kock lahko obogatite tudi s kockami, ki so videti, kot da se topijo. S 3D-tiskom lahko resnično obogatite vašo 3D-Lego zbirko in pustite svoji domišljiji prosto pot. Lego si je torej utrdil častno mesto med ljubitelji 3D-tiska in pričakujemo lahko barvito 3D-lego prihodnost.

(Vir: brickset.com)

Če med objavljenimi objekti ne najdete tistega kar potrebujete oz. kar ste si zamislili pa lahko vedno obiščete spletno stran www.ldraw.org. LDraw ™ je odprt CAD program, ki uporabniku omogoča ustvarjanje virtualnih Lego modelov in scen. Namestitev programa je preprosta, na spletni strani najdete tudi navodila za namestitev.
Poleg ustvarjanja lastnih oblik lahko tudi dokumentirate modele, ki ste jih fizično ustvarili ter ustvarjate navodila za sestavljanje, tako kot jih ponuja Lego. Renderirate lahko realistične 3D podobe vaših virtualnih modelov in ustvarjate animacije. Med tem, ko vas pri gradnji s fizičnimi Lego kockami omejuje število delov, ki jih imate na voljo ter njihove barve, so pri kreiranju z LDraw možnosti neskončne.

Lego mini go-kart je ena izmed ikoničnih igrač osemdesetih let. Najdemo na pletu tudi datoteke za 3D-tisk Lego prevoznega sredstva? Seveda, in tudi v petkrat večji velikosti od originala. Ta je dovolj velika, da se vaš malček z njim podi po dvorišču. Matt Denton, ki je oblikoval vozilo, je za 3D-tisk vseh 98 delov potreboval kar 168 ur, vendar je rezultat poplačal vse čakanje. Dele lahko združujete in odstranjujete kot pri čisto pravih Lego kockah. Da je vse skupaj še slajše pa so volan in kolesa popolnoma funkcionalna. Vse kar mu manjka, je pravi motor. Mislim, da je zabava zagotovljena tudi brez tega. Naslednjič, ko boste torej iskali idejo za darilo za vašega malega Lego navdušenca, se spomnite na fantastičen Lego Go-kart, ki ga lahko s 3D-tiskalnikom, veliko časa in nekaj truda – ustvarite oz. 3D-natisnete kar sami. Vsi vemo, da so darila, ki jih izdelamo sami najbolj dragocena. Lego pa je vedno bil in ostaja legenda sveta igrač.

(Vir: technabob.com)

To, da Lego še zdaleč ni le za otroke je jasno. Na spletu lahko najdete portal laFabrickator, ki »legoficira« vaš 3D-dizajn oz. ga pretvori v Lego projekt. Kaj to pomeni? Program preračuna in izpostavi dele dizajna, ki jih lahko nadomestite z Lego kockami. Dele nato 3D-natisnete v kockah, ki jih lahko dopolnjujete z originalnimi Lego kockami. Program pokaže točno katere dele lahko nadomestite z Lego kockami, katere dele potrebujete 3D-natisniti in kako jih povezati. Legoficiranje dizajna pa ni namenjeno le zabavi, ampak lahko na ta način tudi pospešite proces hitrega prototipiranja. Dodatna prednost takšnega načina 3D-tiska, je tudi v tem, da v primeru napak, ne potrebujete ponovno natisniti celotnega objekta, ampak le določen del.

Lego in 3D-tisk gresta torej z roko v roki. Kaj pa Lego 3D-tiskalnik? Da, tudi to že obstaja! Na spletu lahko najdete primere Lego tiskalnikov, ki so jih uporabniki sestavili sami. Eden izmed takšnih je dvanajstletni deček Alec iz Virgine, ki je sestavil polno funkcionalen 3D-tiskalnik iz Lego kock. Pri izdelovanju si je pomagal tudi s 3D-tiskalnikom. Alec je navodila za izdelavo Lego 3D-tiskalnika objavil tudi na svoji spletni strani in vsem navdušencem nad 3D-tiskom in Lego kockami omogočil, da si tudi sami sestavijo svoj Lego 3D-tiskalnik.

Na portalu Instructables najdete navodila za izdelavo priljubljene izboljšane 3.0 verzije Lego 3D-tiskalnika, uporabnika W1ll14m-a. Od prvega poskusa izdelave Lego 3D-tiskalnika je s preizkušanjem in prilagajanjem izboljšal njegovo hitrost in natančnost. William vas s slikovnim gradivom in jasnimi navodili vodi po postopku izdelave vse do programiranja naprave. V kolikor vas zamika, da bi si sestavili svoj Lego 3D-tiskalnik, si lahko na 3Dprintboard forumu preberete več o Lego tiskalniku in izkušnjah tistih, ki so se lotili izdelave po Wiliamovih navodilih:

https://3dprintboard.com/showthread.php?18064-Lego-3D-Printer-3-0 .

(Vir: 3dprint.com)
Lego si je torej utrdil častno mesto med ljubitelji 3D-tiska in pričakujemo lahko barvito 3D-lego prihodnost. Mi se že veselimo pisanih 3D-zgodb, ki pa jih bomo seveda pisali mi – navdušenci nad 3D-tiskom. In Legom, seveda.
%d bloggers like this: