(Vir: 3ders.org)

Če radi spremljate novice iz sveta 3D-tiska, ste verjetno že zasledili novico o največjem 3D-tiskalniku plastike, ki v Šanghaju tiska most za pešce.

3D-tisk se sunkovito razvija, naprave pa so vse večje in hitrejše. Tehnologija se razvija z neverjetno hitrostjo in novice o novih inovacijah nas razveselijo skoraj vsak dan.

3D-tiskalnik se ponaša z ogromno prostornino za tisk, ki znaša neverjetnih 144 kubičnih metrov. Neverjetna naprava ponazarja naraščajoč potencial aditivne proizvodnje. 3D-naprava trenutno tiska most za pešce, ki bo tudi njen prvi 3D-natisnjen objekt. Most bo največji 3D-natisnjen objekt iz plastike, v enem kosu.

Trenutno največji 3D-tiskalnik plastike na svetu, se nahaja v Shanghai Construction group centru, organizaciji, ki je ustvarila drugo najvišjo stavbo na svetu – Shanghai tower ter drugi največji sistem podzemnih železnic.

Sam tisk bo trajal približno en mesec, potreboval pa bo naknadno obdelavo na CNC stroju, ki bo njegovo površino pripravila na barvanje, ki bo objektu dalo končni izgled.
Most bo tehtal neverjetnih 5.800 kilogramov, do končne lokacije v Šanghaju pa ga bodo preselili v enem kosu. Most bo zdržal vse do 13 metričnih ton teže ali teže štirih ljudi, na kvadratni meter.

Oblikovanje tako velike 3D-naprave predstavlja neverjeten preboj inženiringa na področju 3D-tiska. Njegovo posteljo sestavlja šestnajst osemnajst milimetrskih jeklenih plošč, ki jih podpirajo jekleni klini. Most sestavlja ojačan steklen material Acrylonitrile Styrene Acrylte (ASA), ki ga proizvaja podjetje Polymaker Industrial, s steklenimi vlakni so želeli izboljšati mehanske lastnosti materiala ASA in z zmanjšanjem koeficienta termalnega širjenja preprečiti ukrivljanje. Poseben sistem za topotanje zagotavlja, da so vse plasti tiska popolnoma ploščate, zatem pa se predhodna plast utrdi s štirimi grelnimi pištolami. Na ta način ASA spet pridobi temperaturo, ki omogoča, da naslednja plast z predhodno ustvari močno vez. ASA je amorfen polimer, zaradi česar je odlično odporen proti različnim vremenskim razmeram. 

(Vir: 3der s.org)

(Vir: 3ders.org)

(Vir: 3ders.org)

(Vir: 3ders.org)

Pri tako velikih tiskih ne smemo spregledati zadrževanja toplote, saj se vsaka plast tiska približno eno uro. Za ta namen so enormen 3D-tiskalnik opremili z ogromno ogrevano komoro, ki se premika skupaj s tiskalnikom. Komora zadržuje temperaturo 38 stopinj Celzija in je dovolj velika, da v njej delajo tehniki, ki budno spremljajo 3D-tisk in ob tiskalniku premikajo ogrevalne odeje, ki ohranjajo temperaturo natisnjenih delov.

 

Most bo omogočal prehod pešcem čez jezero v Šanghaju in kot praktično interaktivna aplikacija predstavljal napredek dosežen na področju 3D-tiska in potencial, ki ga tehnologija obljublja.
Polymaker obljublja, da bo še naprej razvijal nove inovativne rešitve, ki bodo industrijo poganjale naprej.

Mnogi že vedo, da znamka Polymaker ne izdeluje le materialov za mogočne konstrukcije, ampak se njihovi filamenti nahajajo v mnogih Slovenskih domovih in delavnicah, tako hobi, kot profesionalnih 3D-tiskarjev. Njihove produkte lahko kupite tudi pri nas.

Z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja glede materialov, ki jih ponujajo. 

%d bloggers like this: