Nakup prvega domačega 3D-tiskalnika

V pravi poplavi domačih 3D-tiskalnikov je težko najti pravega, zato tokrat predstavljamo nekaj pomembnih nasvetov, ki jih pred nakupom 3D-tiskalnika ne prezrite.

3D-tisk postaja vse bolj popularen, s porastom zanimanja pa se veča tudi ponudba, ki je pravzaprav že tako velika, da je težko izbrati ustrezen 3D-tiskalnik. Ker je tehnologij 3D-tiska iz meseca v mesec več, se bomo pri opisu tokrat osredotočili na tehnologijo ciljnega nalaganja, ki zaradi varnosti, cene in enostavnosti uporabe kraljuje na področju domačega 3D-ustvarjanja.

Proizvajalci naprav želijo na tržišču konkurirati na različne načine, nekateri obljubljajo višje hitrosti, drugi nižje cene, tretji zagotavljajo najvišjo kvaliteto tiska. Uporabniki seveda želimo čim več za čim manj denarja. Na kaj je torej treba paziti?

Želim 3D-tiskati z najlonom, lesom, kamnom in gumo

Če so zgornje besede koga presenetile, je vljudno vabljen, da si prebere članek o materialih, ki jih uporabljamo pri 3D-tisku, vsekakor pa je vredno poudariti, da predmeti, ki jih bo naš 3D-tiskalnik pridno izdeloval, še zdaleč niso omejeni zgolj na eno vrsto plastike. Da bomo zagotovo lahko doma tiskali elastična (gumijasta) ohišja za telefone, kamnite in lesene figurice ter iz najlona izdelovali trpežna ohišja za GoPro kamere, se je potrebno prej prepričati, da 3D-tiskalnik takšne materiale dejansko lahko uporablja.

Sova in svetilnik, natisnjena iz imitacije lesa in kamna.

Ker proizvajalci včasih ne zapišejo materialov, ki jih njihov tiskalniki koristijo, je dober indikator vsestranskosti tiskalnika prisotnost ogrevane postelje (angl. heated bed). Gre za ogrevano površino, na katero tiskamo objekte, in je za uporabo večine materialov nujna. Tako brez ogrevane postelje težko uporabljamo celo izjemno popularen material ABS, iz katerega so med drugim izdelane Lego kocke (da, tudi slednje je mogoče 3D-natisniti!).

Dimenzije tiska

Tiskalniki, namenjeni domači uporabi, so v večini omejeni na dimenzije tiska do 25 centimetrov. Kako velike objekte bo tiskalnik na koncu tiskal je seveda odvisno od uporabnika, vsekakor pa je priporočljivo, da je vsaj ena stranica dolga 20 centimetrov. Če izmerimo nekaj vsakodnevnih predmetov, kot so šalice, mobilni telefoni ali vaze, kaj hitro ugotovimo, da nas lahko premajhen tiskalnik omejuje.

Komora

Za kvaliteten tisk je nujno, da je objekt med izdelavo zaprt v komori. Na tržišču obstaja kar nekaj 3D-tiskalnikov, sestavljenih iz kovinskih palic, ki so tako povsem odprti. Ker med tiskom topimo plastiko, je pomembno, da se ta pravilno hladi, zato okolica objekta ne sme biti premrzla. Zaprta komora objekt varuje pred hladnim zrakom, ki lahko do objekta pride preko odprtega okna ali klime v sobi oziroma pisarni. Kadar se plastičen objekt prehitro ohladi, se zvije in celo poči, zato je nakup tiskalnika brez komore odsvetovan.

Če 3D-tiskalnik nima komore, lahko objekti med tiskom počijo.

Več šob, več možnosti

3D-tiskalnik material topi preko šobe. Ker med tiskom materiala v šobah praviloma ne menjamo, je edina možnost tiska z več materiali hkrati ta, da ima tiskalnik nameščenih več šob. Vse pogostejši so tiskalniki z dvema šobama, saj s tem omogočajo dvobarvni tisk, tisk z dvema različnima materialoma, ali pa tisk topljivega podpornega materiala, ki je včasih potreben za izdelavo najkompleksnejših objektov.


Dve šobi dopuščata tisk dveh materialov hkrati.

Tehnična podpora

Tako kot vse naprave, tudi 3D-tiskalniki potrebujejo rezervne dele, nadgraditve in nenazadnje tehnično pomoč. Kadar naletimo na težave, je dobro vedeti, da se lahko na koga obrnemo, česar pa skoraj zagotovo ne bomo deležni pri tiskalnikih, naročenih preko eBaya z drugega konca sveta.

Cena 3D-tiskalnika in materialov

Domači 3D-tiskalniki so na voljo že za nekaj sto evrov, za najdražje pa lahko odštejemo tudi več tisočakov. Najcenejšim napravam največkrat manjka ena izmed ključnih komponent, bodisi ogrevana postelja, bodisi komora, ali pa lahko tiskajo zgolj majhne objekte. Spodoben 3D-tiskalnik si je mogoče privoščiti že za okoli 1000€, pri čemer pa seveda velja preveriti, da nam res ponuja vse, kar bomo za kvaliteten tisk potrebovali.

Duplicator 4S je izjemno popularen 3D-tiskalnik, na voljo tudi z izobraževanjem (vir: 3D-tisk.si).

Če vam je kdaj na navadnem (2D) tiskalniku zmanjkalo barve in ste presenečeno ugotovili, da nove originalne kartuše stanejo skoraj toliko kot nov tiskalnik, je vredno opozoriti, da se nekateri proizvajalci 3D-tiskalnikov poslužujejo podobnih prijemov. Filamenti materiala (gre za navoje materiala, podobno kot kartuše za navadne tiskalnike) včasih vsebujejo posebne čipe, ki jih 3D-tiskalnik prepozna, tako da je mogoče uporabljati zgolj filamente določenega proizvajalca. Takšne »kartuše« so seveda precej dražje. Za primerjavo – en kilogram kvalitetnega ABS materiala je mogoče kupiti za 30€, medtem ko ga nekateri proizvajalci za njihove 3D-tiskalnike prodajajo tudi po trikrat višji ceni.

Hitrost in natančnost

Edina omejitev hitrosti 3D-tiska je material, saj se mora enakomerno topiti, zato je hitrost 3D-tiskalnika, ki jo zapišejo proizvajalci, povsem zavajajoča. Enako je pri natančnosti domačih 3D-tiskalnikov: v večini vsi zmorejo natančnost do 0,1 milimetra.

Učiti se, učiti se in še enkrat učiti se!

Da pridemo do kvalitetnih 3D-natisnjenih izdelkov, potrebujemo prakso. Izkušen uporabnik bo tudi s cenejšim tiskalnikom izdelal lepe, kvalitetne objekte, medtem ko bo začetnik imel težave tudi z najdražjimi napravami. Znanje je pri 3D-tisku dragoceno, zato je pametno obiskati kakšno delavnico ali izobraževanje. Začeti z novo tehnologijo je vedno težko, marsikdo pa zaradi težav prehitro obupa.

Kupujmo z glavo

Na koncu se vsak uporabnik sam odloči, kaj zares potrebuje. Da bi se lažje odločili za nakup prvega tiskalnika, se udeležite brezplačnih delavnic, na katerih si je mogoče v živo ogledati 3D-tiskalnike in objekte, ki jih izdelajo.

%d bloggers like this: