Konec novembra lanskega leta se je naša ekipa udeležila sejma Euromold 2014 v Frankfurtu. Med vrsto zanimivih inovacij, ki so jih tekom tridnevnega obiska imeli priložnost spoznati, je bil tudi 3D-skener podjetja Polymetric. Ekipa, ki ga je predstavljala, je vzorčno poskenirala glavo našega direktorja in nam sken posredovala.

3d-sken

Nad natančnostjo zajema smo bili zelo navdušeni, zato smo sklenili, da ga natisnemo. Začeli smo s 3D-tiskom z materialom, ki se sveti v temi:

506 IMG 20141210 145837

Ker se je 3D-tisk izjemno obnesel in uspešno ponazoril vse podrobnosti, ki jih je prikazoval digitalni zajem, smo se odločili, da s 3D-tiskanjem nadaljujemo.

508 engi-web-01

Zgornji model je natisnjen iz sive ABS plastike. Čeprav načeloma natisnjenih objektov naknadno ne obdelujemo, saj za to ni potrebe, smo med drugim pred kratkim prejeli tudi testni kit za glajenje natisnjenih objektov.

Najprej smo na objekt nanesli mešanico:

509 engi-web-02

Nato pa smo pobarvan objekt pustili, da se je nekaj ur sušil:

510 engi-web-03

Ko se je objekt posušil, smo nanj nanesli črno kremo za čevlje, jo pustili 10 minut in jo nato odstranili:

511 engi-web-04

Nad rezultatom smo bili zelo zadovoljni, saj je poleg popolne gladkosti 3D-model pridobil izgled dejanskega, vremeskim razmeram izpostavljenega medeninastega kipca:

512 engi-web-05

Še magnetek na zadnjo stran in modelček je našel svoje mesto na direktorjevem hladilniku:

513 FullSizeRender

To pa vsekakor ni vse, kar je natisnjeno s pridobljenim motivom. Med drugim smo natisnili tudi pokrovčke za kolesarske gume:

514 engi-web-06

In tudi tu se zgodba 3D-tiskanja direktorjevega skena ne konča. Izdelke bomo tekoče objavljali…

%d bloggers like this: