Ko smo se odločili, da bomo na Mitingu malega letalstva v Lescah 15.8.2014 predstavljali prednosti 3D-tiskanja v modelarstvu, smo dobili idejo, da bi demonstrirali tudi na modelarskem praktičnem primeru. To je zgodba o rojstvu našega quadcopterja.

Quadcopterje zadnje čase videvamo povsod; snemajo koncerte, športne prireditve, promocijsko video gradivo. Njihov čar je v stabilnosti, ki jo dosežejo v zraku s svojimi štirimi ventilatorji, in tako dosežejo optimalne posnetke, hkrati pa lahko dosežejo kar lepo višino, ki jo s pomočjo GPS-a tudi držijo.

Navdušenje prevzelo celotno ekipo, zato smo se kar hitro podvizali, začeli prebirati navodila in iskali optimalne rešitve za lasten quadcopter. Za sestavo quadcopterja so potrebni kontroler, transmiter, bateriji, motorčki in ohišje. Komponente, ki jih je bilo potrebno kupiti, smo izbrali glede na enostavnost letenja,   prioritete za uporabo (dvig nam je pomembnejši od akrobatike), možnosti razširitve, možnosti priklopa kamere in dosegljivost zalog. Ohišje smo poiskali na thingiverse.com in neučakano začeli s 3D-tiskom, preden so prišle ostale komponente.

Quad-3d-tisk-izradnja6

Quad-3d-tisk-izradnja8

Sestavljanje je še šlo, največji izziv je predstavljalo letenje samo – spodaj posnetek prvega poleta:

Z malo treninga nam je šlo hitro bolje in na Mitingu malega letalstva je naš quadcopter kar pogosto poletel:

Zelo zadovoljni z uspehom (quadcopter je miting preživel brez poškodb) smo nadaljevali delo in mu dodali kamero.

quadcopter-3d-tiskanje-kamera

Tako je naš quadcopter danes letel za Bežigradom in delal prve posnetke. Ga vidite?

quadcopter-3d-tiskanje-let

%d bloggers like this: