Tehnologija 3D-tiska je že sama po sebi okolju bolj prijazna kot masovna produkcija. Z izdelovanjem manjših serij, s praktično nič odpadnega materiala in s sočasnim razvojem naprav za recikliranje, se 3D-tisk uvršča med okolju neškodljive tehnologije.
Nekateri gredo še dlje. Podjetji LeFabShop in Algopack  sta združili moči in si zadali nalogo, da naredita material za 3D-tiskanje, narejen iz morske trave.

 

Morska trava, iz katere izdelujejo polnilo za 3D-tiskanje

Morska trava, iz katere izdelujejo polnilo za 3D-tiskanje.
Polnilo naj bi bilo prvič predstavljeno letos novembra na 3D Printshow-u v Parizu, spomladi 2014 pa že na voljo za prodajo po celem svetu.

Za izdelavo so uporabili morsko travo iz Atlantika ob Bretonski obali na severu Francije. Uporaba morske trave je okolju prijazna, ker za njeno gojenje ne potrebujemo sladke vode, nobenih gnojil in kemikalij.

LeFabShop je francoski start up, ki se ukvarja s 3D-tiskanjem in zaposluje 12 entuziastov. V preteklem letu so dobili 220.000 EUR investicijskega kapitala in dodatnih 100.000 EUR vložka družinskih članov in prijateljev (love money). Pridobljena sredstva so jim omogočala pospešen razvoj novega polnila in organizacijo delavnic 3D-tiskanja. Za leto 2014 pa napovedujejo kar 250 % rast.

Čestitamo in komaj čakamo, da spomladi morsko travo preizkusimo tudi na našem SiQoS 3D Inovatorju.

%d bloggers like this: