Osnovo okroglih objektov se v SketchUpu riše z orodjem za risanje krogov, pri katerem imate možnost določanja točnega radija in segmentov. Osnovna nastavitev v SkacthUpu za risanje krogov je 24 segmentov, kar pomeni krožno obliko s štirindvajsetimi stranicami. Pravzaprav imajo vsi SketchUpu po namenu sorodni programi (tudi AutoCad) samodejne nastavitve takšne, da se z orodjem za risanje krogov ne riše dejanskega kroga, temveč se riše 24-stransko okroglo obliko.

Te nastavitve so privzete, ker pri kreiranju manjših objektov razlike med koti stranic in dejanskim krogom ni možno zaznati, ali pa je le-ta minimalna. Povečanje števila kotov je zato pri kreiranju manjših objektov nepotrebno in le poveča velikost dokumenta.

Za ponazoritev razlike med 24-kotnim objektom in objektom z več koti smo kreirali nekaj priročnega: personaliziran podstavek za šalice.

V SketchUpu je ob bližnjem pogledu razlika takoj vidna:

krog veckotnik

Objekt z vidnimi koti je narisan z samodejnimi nastavitvami, torej s 24-imi stranicami. Drugi objekt je narisan s prirejenimi nastavitvami – izbrali smo 96 stranic (gre za klasično število stranic, s katerim zagotovimo bolj krožno obliko).

kotnik

okroglo

Objekt z več stranicami je skorajda popolnoma okrogel, zato je še večje število stranic nepotrebno. število stranic se nastavi v spodnjem desnem kotu po tem, ko ste že izbrali orodje za risanje krogov:

sides-24

Objekta smo zaradi otipljivosti razlike (in seveda uporabnosti) tudi natisnili:

image3102

image3069

image3036

image10

Specifikacija

Čas tiska: 1:13:06
Višina ene plasti: 0,15 mm
Delež polnila: 25%
Vzorec polnila: premočrten (rectlinear)
Vzorec zgornjih in spodnjih plasti: koncentričen (concentric)
Material: Temno moder PLA
Premer šobe: 0,25 mm
%d bloggers like this: