Ste že slišali za 3D-robotka Robyja?

Roby našim najmlajšim prinaša simpatičen vstop v svet 3D-tehnologije

3D-natisnjeni roboti niso novost v svetu 3D-tiskanja, saj ta tehnologija omogoča svobodno okolje, v katerem lahko inovatorji izoblikujejo svoje ideje. Do sedaj so natisnili že zelo različne robote, ki s svojo gibljivostjo kažejo na prednosti tehnologije. Za primer lahko podamo hodečega robota, ki je sicer razmeroma enostaven, a je njegovo ravnotežje pomenljivo.

Novost, ki smo jo v tem tednu zaznali, poleg pomembnih aspektov 3D-tiskanja s seboj prinaša tudi očarljivost. Gre za robotka Robyja, ki je zasnovan z namenom, da se otroci ob sestavljanju naučijo osnov programiranja, 3D-oblikovanja, robotike in 3D-tiskanja.

Čeprav je v osnovi namenjen otrokom, je robot Roby primeren za ljudi vse starosti, ki jih mika pridobivanje zgoraj omenjenih osnovnih znanj. Robotek ima štiri kolesa, sposoben pa je lovljenja ravnotežja in lahko stoji na le dveh kolesih in se na njiju pelje. Če pade, se je sposoben sam postaviti nazaj.

The Roby Genius stoji na dveh kolesih. (vir: 3ders.org)

Roby je zasnovan na odprotokodnih programih in skupnosti, iz katere je razvojna ekipa Socially Shaped (John Villwock, Mikhail Stolpner  in Aubra Taylor) iz Seattla v Združenih državah tudi vzela določene komponente. Zdaj s svojim dizajnom robotka in načrti za izdelavo odprotokodni skupnosti vrača informacije. Za Robyja ekipa poudarja, da je več kot le robotek-igračka, temveč tudi izobraževalni pripomoček.

Na začetku se boste lastniki seta za izdelavo Robyja soočili z osnovami programiranja, Arduinom, Raspberry Pijem, operacijskim sistemom Linuxom, komunikacije preko brezžičnega omrežja in preko Bluetootha in vsega ostalega, kar potrebujete za uravnavo senzorjev, koračnih motorjev in druge elektronike. Torej praktično vsega, kar potrebujete za tipičnega natisnjenega robotka. Robyju lahko tudi sprogramirate osebnost, ga naučite glasovnega prepoznavanja – Roby vam lahko celo pove, koliko je ura!

Roby bo na voljo v treh težavnostnih in izkustvenih različicah. Za otroke je najbolj primeren Roby Junior, ki se ga preprosto sestavi skupaj po navodilih. Postopoma bo ekipa pripravljala tudi nadgradnje tega modela, saj bo najmanjši Roby lahko dorasel svoja starejša in zahtevnejša brata Robyja Standard in Robyja Genius. Tako Standard kot Genius bosta sicer na voljo tudi kot posamezna seta, ki zahtevata več znanja.

Deli Robyja so 3D-natisnjeni iz okolju prijazne biorazgradljive plastike. Načrti za 3D-tisk teh delov omogočajo spreminjanje in tako vzpodbujajo domišljijo sestavljalca, da natisne del po svoji ideji. Ekipa na svoji spletni strani tudi zbira dizajne ustvarjalcev, tako da ga lahko objavite.

Roby sredstva za zagon zbira na Kickstarterju, mi pa smo mnenja, da je tovrsten razvoj potrebno podpirati, saj je robotek krasen izobraževalni pripomoček, ki bo našim otrokom podal tista znanja, ki jih marsikdo imenuje znanja prihodnosti.

Imate tudi vi podobno idejo? Pridite na brezplačno delavnico 3D-tiskanja in spoznajte, kako enostavno je priti do njenega udejanjanja!

%d bloggers like this: