Idejo za tisk 3D tetris uhanov smo dobili na spletni strani thingiverse.com, ki predstavlja največjo svetovno skupnost oblikovalcev in izdelovalcev 3D modelov in objektov. Držijo se odprtosti in delujejo pod licenco CC, kar pomeni, da lahko vsak uporabi ali spremeni posamezen design.

Design uhanov je zgledal preprost; tetris uhani so sestavljeni iz posameznih kock in obeska na posameznem liku. Tudi izvedba je bila načrtovana kot preprosta in hitra. Vendar smo po prvem poizkusu dobili spodnji objekt:

Po prekonfiguraciji smo uspeli natisniti tole:

Tetrisova palčka je imela nejasne, zamazane robove in rahlo zažgan obesek na koncu zaradi previsoke temperature tiska in premajhne hitrosti ventilatorja za hlajenje tiskanega modela. L in T lika sta bila sicer v boljšem stanju, vendar se je konček za kovinske kljukice prav tako zažgal. Zažgane dele smo odstranili in v plastiko vstavili segret kovinski obroček, da bi bila uhana uporabna.

Ker dosedanji tisk tetrisov ni prinesel želenih rezultatov, smo se odločili, da jih raje zrišemo sami, ker nam to omogoča večji maneverski prostor pri prilagajanju modelov materialu in tiskalniku.

Natisnjeni tetrisi so bili že bolj uporabni:

Ušesa uhanov, ki so namenjena za kovinske kljukice za uhane, so se med tiskanjem malo potegnila sama vase. Do tega je prišlo, ker rumena barva PLA plastike našega dobavitelja počasneje odvaja temperaturo. To je koristno pri tisku kipcev, vaz in drugih večjih struktur, pri tisku manjših detajlov, kot je konček za kovinske kljukice, pa želimo uporabiti material, ki se bo ohladil relativno hitro. Zato smo se odločili uhane nasitniti še v tretje, in sicer z zeleno PLA plastiko. Rezultati so bili odlični:

Vse naše natisnjene verzije tetris uhanov se že nosijo.

Materiali:

– ABS, bela

– PLA, rumena, zelena

Višina plasti: 0.2 mm

Načrti za tisk so dostopni tukaj.

%d bloggers like this: