Namen SD kartice je prenos G-kode, ki je sestavljena iz koordinatnih navodil za tisk, na 3D-tiskalnik. G-kodo tako lahko prenesemo na 3D-tiskalnik z uporabo SD kartice na dva načina.

1. G-kodo prekopiramo na SD kartico, ki je vstavljena v računalnik, nato pa jo vstavimo v režo na 3D-tiskalniku. G-koda se na ta način hitro prekopira – pri večjih in bolj zakompliciranih objektih je lahko sama datoteka G-kode razmeroma velika. Za izbiro temperature in modela, ki ga želimo natisniti, je vseeno potrebna povezava z računalnikom, saj 3D-tiskalnik sam po sebi nima samostojne krmilne enote.

2. G-kodo lahko prekopiramo na SD-kartico tudi takrat, ko je kartica že vstavljena v režo na tiskalniku. To naredimo tako:

2.1 Preverite, če imate najnovejšo verzijo programa Pronterface. Če je nimate, si jo prenesite. Nastavitve se prenesejo na novejšo verzijo.

2.2 SD kartica naj bo nameščena na 3D-tiskalniku.

2.3 Zaženite Pronterface. Najprej se povežite na 3D-tiskalnik (gumb “Connect“).

2.4 Z gumbom “Load file” naložite datoteko z izbrano G-kodo.

Pronterface-load

2.5 S klikom na gumb “SD” se vam odpreta možnosti “SD Upload” in “SD Print“. Najprej izberite “SD Upload“. Odpre se vam novo okno, v katerega vpišete ime datoteke za prikaz na SD kartici. Pritisnite “OK” in prenos datoteke se bo začel.

pronterface-sd

2.6 Ko se datoteka prenese na SD kartico, pritisnite gumb “SD” in izberite “SD Print“.

Pri tem načinu tiskanja je potrebno opozoriti na počasnejše nalaganje datoteke.

Ker pa za obe zgornji opciji potrebujete računalnik, ki je povezan direktno na 3D-tiskalnik, nobena od njiju ni optimalna, zato smo v okviru projekta razvili možnost upravljanja tiskalnika z zunanjo samostojno LCD krmilno enoto, pri kateri povezave računalnik – 3D-tiskalnik ne potrebujete več. V tem primeru datoteko z G-kodo vstavite v samostojno krmilno enoto, na kateri potem izberete tudi vse ostale značilnosti tiska specifičnega objekta in upravljate tisk preko nje

%d bloggers like this: