V prejšnjem blogu smo predstavili interes in napredek, ki ga vesoljska industrija kaže pri razvoju in uporabi 3D-tiskanja s kovino. Tokrat predstavljamo domač, namizni 3D-tiskalnik Vader, ki tiska z aluminijem. Po besedah izdelovalcev je samo vprašanje časa, kdaj se bodo lotili tudi tiska z zlatom, srebrom in bakrom.

 

Vader-domaci 3D tiskalnik za kovino

Vader – domači 3D-tiskalnik, ki tiska z aluminijem.
Rojstvu domačega 3D-tiskalnika na kovino sta botrovala oče in sin Scott in Zack Vader. Ime tiskalnika verjetno ni povzeto zgolj po priimku, o čemer priča njegova črna barva in šestkotna postelja v obliki TIE-fighterja. Preveč podobnosti z Vojno zvezd, da bi šlo za slučaj, kajne?

 

Zach and Scott Vader

Zach in Scott Vader
Vader tiska na podoben način, kot stari ink jet tiskalniki: tekočo kovino nalaga kapljo za kapljo na posebej določena mesta. Kaplje ostanejo na teh mestih zaradi magnetnih lastnosti ali pa s pomočjo električnega toka.

 

Vader crni

Vader
Za Vaderja, ki je bil kot prototip prvič predstavljen letos oktobra v New Yorku na sejmu Maker (New York Maker Faire), družina Vader načrtuje že naslednje korake. Do konca letošnjega leta naj bi Vader natisnil dele za svojega naslednika. Prvi, Mark 1 naj bi bil končnim uporabnikom na voljo sredi leta 2014 za nekje med 20.000 $ in 100.000 $. Vaderjev vnuk Mark 2 bo prikapljal na svet ob koncu leta 2014 in bo zaradi nekoliko nižje cene na voljo že za bolj komercialno rabo. Mark 3, ki naj bi ga odlikovala nizka in dosegljiva cena, pa je načrtovan za leto 2015.

O napredku in rojstvu vseh Markov bomo poročali tudi tu.

Povzeto po:

Potential Home Metal 3D Printer: The Vader

Vader

Forget Plastic: Molten Metal 3D Printers Are Coming

Metal Printing For the Small Shop Floor – The Vader Printer

%d bloggers like this: