Ustvarjanje edinstvenih kalupov za oblikovanje živil je s pomočjo Mayku FormBoxa hitro in enostavno. Danes z vami delimo navodila, kako iz modelirne mase, ki se suši na zraku, izdelati model za kokosove žele bonbone ter kokosove žele bonbone v obliki kamenčkov.
Potrebovali boste:
- modelirno maso, ki se suši na zraku,
- nož,
- gobico
- Mayku FormBox vauumski oblikovalec.
Sestavine:
- agar Agar,
- kokosovo mleko,
- kokosova voda,
- palmin sladkor,
- pandan list ali strok vanilije,
- ščepec soli.
Po želji:
- listi jedilnega zlata,
- barvila za hrano,
- kokosovi koščki,
- pipeta.
Izdelava kalupa:
- Uredite ravno in neporozno površino.
- Skicirajte obliko in dimenzije želenih oblik.
- Modelirno maso odrežite z žico in jo pregnetite, da jo boste lažje oblikovali.
- Modelirno maso, z rokami ali orodjem, razdelite na posamezne koščke in začnite oblikovati modele, pri tem pa upoštevajte, da najbolje delujejo, ko je širina večja od višine.
- Površino modelirne mase z gobico ali s prsti in majhno količino vode zgladite.
Modelirna masa je odlična za ustvarjanje teksture, preprosto lahko ustvarite odtis ali uporabite orodje za oblikovanje svojega. Pustite, da se modelirna masa pred vlivanjem popolnoma posuši.
Ustvarjanje oblike:
- Kose modelirne mase postavite na Mayku FormBox in pri tem ne pozabite pustiti nekaj prostora.
- Vstavite plastično polo in pazljivo opazujte, kako se v sredini segreje in spušča.
- Sprostite ročaje in pustite, da se plastična pola oblikuje okoli kosov modelov.
- Pustite polo, da se ohladi nekaj sekund, nato pa jo odstranite iz stroja.
- Vaš kalup je pripravljen za uporabo - prepričajte se, da ste oprali model, preden daste vanj katera koli živila.
Dodajte palmin sladkor po okusu in pandan list ali strok vanilije. Med mešanjem segrevajte do vretja.
Kot pri zgoraj opisanem postopku, dodajte agar agar v kokosovo vodo in premešajte, preden dodate kokosovo mleko, sladkor, sol in pandan ali vanilijo.
Mešanico zavremo in mešamo toliko časa, da se agar agar raztopi. Za teksturo lahko dodate sveže kokosovo meso.
Želeji so lahko večplastni ali marmorirani, ustvarjate lahko različne učinke. Za izboljšanje kontrasta masi lahko dodate barvila za živila.
Če želite doseči učinek plasti, previdno vlijte želirano kokosovo vodo v kalup in vse skupaj ohladite. Ko se površina ohladi in je na dotik trdna, dodajte plast mešanice kokosovega mleka, ki jo prelijete s hrbtom žlice. Ponovno ohladimo in nadaljujemo s plastenjem, dokler se kalup ne napolni. Za kombiniranje različnih barv in ustvarjanje marmornatega učinka lahko uporabite pipeto ali nabodalo.
Ko je žele popolnoma trden na dotik, ga lahko odstranite iz kalupa. Predhodno lahko v kalup vlijete grozdno olje (ali podobno, tako boste žele lažje odstranili iz modelčka. Poskusite in pritisnite na najgloblji del kalupa, ter če je potrebno, kalup pustite nekaj sekund stati v topli vodi, da se zrahlja po robovih.
FormBox vam omogoča, da na hitro preizkusite različne oblike in tehnike - naj se eksperimentiranje začne!