Ženske v 3D-tisku

Ženske raznolikih ozadij so pustile svoj pečat v 3D-tisku in se ne nameravajo ustaviti. Ta blog posvečamo vsem bojevnicam, ki so se prebile v pretežno moškem svetu, in dokazale, da je emancipacija več kot le beseda. Na takšen ali drugačen način so vplivale na razvoj 3D-tiska in utirale pot naslednjim generacijam ženskih 3D-tiskark, znanstvenic in ustvarjalk.

Ko govorimo 3D-tisku, si običajno nad 3D-tiskalnikom predstavljamo moškega, ki upravlja napravo. Vendar pa 3D-tehnologija z razvojem pridobiva tudi na raznolikosti; ženske smo si utrdile svoje mesto v 3D-tisku in to je dejstvo.

Na kratko bom predstavila nekaj žensk, ki so zaznamovale industrijo 3D-tiska.

(Vir: all3dp.com)

Nora Toure je ustanovila poslovno skupino »Ženske v 3D-tisku«, ki združuje nežnejši del 3D-tehnologij, organizirajo pa tudi srečanja z ženskimi predavateljicami. Nora je sicer prodajna agentka iz San Francisca, ki dela za podjetje Sculpteo Printing. Kot strokovnjakinjo 3D-tiska jo poznamo že od leta 2010, za svoj prispevek v 3D-tisku je leta 2017 prejela priznanje mesta San Francisco. Svojo kariero je začela v podjetju Sculpteo, ki se je ukvarjalo s 3D-tiskom po naročilu, kasneje pa se je preselila v San Francisco, kjer je bila prva ameriška podružnica podjetja. Skupino »Ženske v 3D-tisku« je ustanovila leta 2014 z namenom predstavitve žensk industrije na vodilnih položajih. Skupnost danes, po treh letih, sestavlja že čez 4.000 članic. Prispevala je tudi k ustanovitvi #3DTalk-a, globalne serije pogovorov žensk v industriji 3D-tiska o relevantnih temah. Pod njeno taktirko pa je zaživel tudi program mentorstva, skozi katerega več kot 20 ženskih mentoric sodeluje z nadobudnimi mladimi ženskami v industriji.

Anouk Wipprecht je Hi-Tech umetnica in pri ustvarjanju svojih kreacij rada uporablja 3D-tehnologije. Njene stvaritve predstavljajo ambientno inteligenco, ki se odziva na svoje okolje. S svojo umetnostjo napoveduje prepletanje tehnologije in mode, ki ga prinaša prihodnost. Kreacija »Smoke dress«, ki jo je skupaj z Volkswagnom predstavila na Mednarodni moto razstavi v Nemčiji leta 2013, je 3D-natisnjena iz prvega popolnoma prožnega 3D-materiala. Sodelovala je tudi z večjimi podjetji, kot so Intel, Google, Microsoft in Audi.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Karolina Bołądź je glavna operativna uradnica podjetja Zortrax, katerih 3D-tiskalnike najdete tudi v naši ponudbi. Njihovi tiskalniki slovijo kot najbolj zanesljivi tiskalniki za domačo in industrijsko uporabo. Pravi, da razlog za to leži prav v dobrem poznavanju tehnologiji in sposobnosti videti razkorak med 3D-tiskom kot hobijem in industrijskim 3D-tiskom.

Profesorica Jennifer Lewis je na vodilnem položaju v podjetju Swis Lab, od kjer prihajajo mnoge inovacije na področju bio-tiska in novih materialov. Je tudi ustanoviteljica Voxel8 Inc-a, kjer razvijajo digitalno proizvodnjo obutve in oblačil, ki bo verjetno revolucionirala oblikovanje, kot smo ga poznali.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)
Joan Horvath je ameriška astronomerka, znanstvenica aeronavtike, pisateljica in podjetnica. Je soustanoviteljica podjetja Nonscriptum LLC in avtorica mnogih knjig na temo 3D-tiska, večinoma namenjenih učiteljem, staršem in znanstvenikom.

Nancy Liang je ena izmed vodilnih v podjetju Mixee Labs, spletnega ponudnika storitev 3D-tiska, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje personaliziranih 3D-objektov, brez posebnega znanja ali 3D-tiskalnika; zbližujejo 3D-tisk in laično javnost.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Bathsheba Grossman je ena izmed prvih žensk, ki so se v oblikovanju nakita začele igrati s 3D-tiskom. Raziskuje 3D-tiskanje kovin in ustvarja inovativne kreacije, v katerih se tesno prepletata tehnologija in visoka moda.

Kegan Schouwenburg, kot ustanoviteljica SOLS-a pomaga premikati meje medicinskih ortopedskih pripomočkov, saj s 3D-skeniranjem in 3D-tiskom ustvarjajo nove produkte, ki se uporabniku veliko boljše prilegajo. Prilagajanje in prileganje je ravno tu izrednega pomena in za uporabnika.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Liza Wallach-Kloski je soustanoviteljica izobraževalne ustanove HoneyPoint3D, spletne platforme, ki ponuja tečaje in delavnice, ki integrirajo tehnologijo v učni program. HoneyPoint3d pokriva vsa področja 3D-tiska, tako 3D-oblikovanje, 3D-skeniranje in 3D-tisk. Prav tako je aktivna kot mentorica ženskam v 3D-tisku in predaja svoje znanje prihajajočim generacijam.

Annielle Guedes je ustanoviteljica in generalna direktorica podjetja Urban3D, brazilskega start-upa, ki stremi k nižanju cen materialov in krajšem proizvodnem času 3D-tiska. Z uporabo visoko tehnoloških materialov, 3D-tiska in robotike želijo ustvarjati trajnostne hiše za frakcijo cene kot jo poznamo pri tradicionalni gradnji. Annielle sanja o prihodnosti, kjer bomo eliminirali brezdomnost in ustvarili bivalne prostore za vse, tiste brez strehe nad glavo.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Neri Oxman je arhitektka, oblikovalka, umetnica, doktorica in MIT profesorica. Ženska mnogih talentov, v sodelovanju z velikanom Stratasys, preizkuša in ustvarja objekte iz različnih materialov, različnih gostot ter materialov. Njena dela pomagajo razvijati nove materiale in hkrati premikajo meje umetnosti. Njena dela so razstavljena po celem svetu, med drugim je za svoje inovacije dobila tudi priznanje Bele hiše.

Katie Weimer, strokovnjakinja 3D programske opreme in 3D-tiskanja, je začela pri pri Medical Modelingu in kasneje nadaljevala kariero pri 3D Systems, kjer je danes podpredsednica zdravstvenega oddelka. Pod njeno taktirko ponujajo holističen pristop k zdravstvu in proizvajajo personalizirane medicinske pripomočke, ki pripomorejo k bolj kvalitetnemu zdravljenju in boljšemu počutju pacientov.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)
Jessica Rosenkrantz je ustanoviteljica oblikovalskega studia Nervous System, ki združuje znanost, umetnost in tehnologijo. Ponaša se z diplomo iz arhitekture in biologije, obe področji združuje v svojem delu. Navdih za svoja unikatna dela pravi, da najde v naravnih pojavih, kar lahko vidimo v njenih stvaritvah. Tukaj si lahko ogledate njene izdelke.

Deirdre McCormack, mojstrica marketinga sebe opiše kot ženo, mamo, poslovno žensko in navdušenko nad 3D-tiskom. Izkušnje v marketingu si je nabirala v poznanih podjetjih kot, so Vodafone, Golden Books Entertainment, Carlsberg ter Panavision New York, od leta 2006 naprej pa je nepogrešljiv člen družinskega podjetja Mcor, ki ga vodi skupaj z možem in svakom. Mcor je pod njenim vodstvom prejel več nagrad na poslovnem in marketinškem področju. Njihov barvni 3D-tiskalnik pa boste kmalu našli tudi v naši ponudbi.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Sherry Huss je gonilna sila za enim izmed najbolj zanimivih sejmov Maker Fair, če ga sploh lahko imenujemo sejem. Dogodek združuje navdušence nad tehnologijo, takšne in drugačne ustvarjalce, inženirje in umetnike ter seveda navdušence nad 3D-tiskom. Razstavljavcem omogoča, da delijo svoje stvaritve, svoje znanje in izkušnje. Obisk sejma je prava učna izkušnja, saj so obiskovalci v neposredni interakciji z razstavljavci in njihovimi projekti.

Virginia San Fratello je soustanoviteljica arhitekturnega biroja Rael-San Fratello in ena izmed vodilnih v razvoju materialov za 3D-tisk. Skupaj s 3D Systems raziskuje nove materiale za kapljično brizganje. Skupaj z različnimi proizvajalci ustvarja inovativne in trajnostne arhitekturne gradbene komponente.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Dana McCallum je navdušenka nad 3D-tiskom, poleg tega, da vodi inovativno podjetje Carbon, ki je na tržišče poslalo edinstven sistem 3D-tiskanja, je tudi organizatorka letne konference o aditivni proizvodnji.

Stefanie Mueller, nemška študentka je pomagala razviti Protopiper, ročno napravo, ki uporabnikom omogoča skiciranje večjih objektov v dejanski velikosti ter LaserStacker, neverjetno lasersko tehnologijo.

(Vir: all3dp.com)

(Vir: all3dp.com)

Profesorica iz Milana, Marinella Levi, je ustanoviteljica podjetja +Lab, v katerem inženirji, oblikovalci in raziskovalci multidisciplinarno so-ustvarjajo, raziskujejo in poučujejo. Skupaj razvijajo nove materiale in tehnologije 3D-tiska.

Dr. Julielynn Wong je nabirala znanje na prestižni Harvardski univerzi. Kot splošna zdravnica, predavateljica in pionirka 3D-tiska v medicini je veliko pripomogla k razvoju medicine in medicinskih naprav. V sodelovanju z NASA-o je lansirala program učenja tiska za učence in učitelje v Kanadi.

(Vir: all3dp.com)
(Vir: all3dp.com)

Naomi »SexyCyborg« Wu je ena izmed najbolj priljubljenih ustvarjalk v svetu 3D-tiska. Njen YouTube kanal, kjer deli poučne in zabavne utrinke iz 3D-tiska ima čez 290,000 sledilcev. S prepletanjem znanosti in lepote ustvarja oblačila in dodatke, ki jih na atraktiven način deli s svojimi sledilci. Naomi ruši stereotipe o ženskah v 3D-tisku na svoj način, v industrijo doprinaša seksapil in dokazuje, da ženska ne rabi biti zapeta do vratu, da se lahko kosa z moškimi kolegi. Natisnjena oblačila svojim sledilcem predstavi v svojih video posnetkih, v katerih jo lahko vidite tudi v 3D-natisnjenem bikiniju. Njen YouTube kanal

Jenny Chen je nevrologinja, ki je pomagala integrirati tehnologije 3D-tiska v medicinski sektor. S svojo ekipo razvijajo medicinske inovacije in bio-tisk.

(Vir: all3dp.com)
(Vir: all3dp.com)

Carrie Stern je ustanoviteljica prvega podjetja v kozmetični kirurgiji, ki se poslužuje 3D-tiska; MirrorMe3D. Vizija podjetja je kozmetičnim zdravnikom po svetu približati 3D-tehnologije. Svojim klientom nudijo personalizirane modele, ki klientom omogočijo boljše razumevanje operacije ter boljši končni rezultat. Spisala je več kot 30 publikacij na temo 3D-tiska v plastični kirurgiji.

Omenila sem le nekaj predstavnic sveta 3D-tiska, ki razvijajo, nadgrajujejo in promovirajo 3D-tehnologije. Tudi v našem podjetju imamo poznavalko in ljubiteljico 3D-tiska, ki se s svojo strokovnostjo, ne samo kosa z moškimi predstavniki, ampak marsikoga pusti osuplega. Mi smo nanjo resnično ponosni, zato bom o njej kaj več povedala v ločenem prispevku. Vas pa lepo vabim, da izpostavite kakšno 3D-tiskarko ali 3D-oblikovalko, ki je na naredila vtis na vas. Saj veste, da imamo rade pozornost in, da malo hvale nikdar ne škodi 😉

%d bloggers like this: