Zortrax HEPA filter
Zortrax 3D-tiskalniki:

  • M serije
  • Plus serije
Z uporabo HEPA filtra boste zagotovili varnejše delovno okolje in boljše rezultate pri tisku.

Kaj pomeni HEPA?

Kratica HEPA označuje »High efficiency particulate air« ali »Visoko učinkovitost zračnih delcev«.

Institut okoljevarstvenih znanosti in tehnologije je določil, da mora vsak HEPA filter prestreči 99,97% delcev 0.3 mikronov ali več. Nekateri HEPA filtri sicer prestrežejo tudi delce manjše od velikosti 0.3 mikronov, vendar je standard zastavljen nad 0,3. Da bi lahko izbrali pravo napravo je pomembno, da razumete tehnologijo za filtriranjem. HEPA filter v kompleksno mrežo posebnih vlaken ujame kontaminante zraka. Delce glede na njihovo velikost prestreže na različne načine: inercialno ukleščenje, difuzija , prestrezanje in presejanje.

Večji delci se ujamejo z inercialnim ukleščenjem ali preko presejanja. Delci se lahko ujamejo v vlaknih in tam obtičijo.

Med tem, ko se delci srednje velikosti premikajo skozi filtre, ki vlakna prestrežejo z inercialnim ukleščenjem.

Manjši delci se med potovanjem skozi filter razpršijo in ujamejo med vlakna.

Zortrax HEPA filter je filtrirna naprava združljiva z M serijo in M Plus serijo FDM 3D-tiskalnikov. Električni ventilator z regulacijo hitrosti ohranja stabilno temperaturo znotraj komore tiskalnika. S tem si pri 3D-tisku z ABS filamenti zagotovimo manjši skrček. Vgrajen karbonski filter odstranjuje neprijetne vonjave, saj HEPA filter prestreže kar 99 % hlapov, ki se sproščajo med 3D-tiskom.

Učinkovito filtriranje Zortrax HEPA, popoln dodatek vaši Zortrax napravi, preprosto namestite in opravljate, oblikovan pa je tako, da zagotavlja varnejše delovno okolje in višjo kakovost tiska. HEPA filter je zasnovan tako, da ujame delce v premeru 300 nm ter večje. Vendar pa učinkovito prefiltrira tudi majhne fine delce, ki se sporočajo med FDM 3D-tiskom.

Raziskave projekta Nanosafe2 Project, ki ga podpira EU, so pokazale, da filter lahko prestreže več kot 99 % nano delcev, v premeru od 10 nm do 100 nm.

Zortrax HEPA filter je torej dokazano učinkovit varnostni ukrep, ki ga potrebujete še posebej v zaprtih prostorih brez zračenja.

Dimenzijska natančnost ABS materiali se lahko med ohlajanjem skrčijo tudi do 8 %, višja kot je hitrost ohlajanja, večji je skrček. Zortrax HEPA filter med 3D-tiskom ohranja stabilno temperaturo in tako zmanjšuje skrček.

Odvisno od hitrosti ventilatorja je v primerjavi s 3D-tiskalniki brez HEPA filtra, temperatura v komori 3D-tiskalnika s filtrom lahko do 10 °C višja.

Na ta način se izognemo hitremu ohlajevanju in zagotovimo višjo dimenzijsko natančnost natisnjenih objektov.

Zotrax HEPA filter je oblikovan, da se popolnoma prilega Zortraxovim 3D-tiskalnikom M in M Plus serije, vendar je združljiv tudi z drugimi 3D-tiskalniki podobnih dimenzij.

Za najbolj optimalno delovanje svetujemo, da HEPA in karbonski filter redno menjate na tri do štiri mesce.

Dimenzije HEPA filtra: Zortrax M200 / Zortrax M200 Plus: 426 x 357 x 230 mm, teža: 1.95 kg. Zortrax M300 / Zortrax M300 Plus: 551 x 483 x 280 mm, teža: 2,55 kg. Tip filtra za zmanjševanje neprijetnih vonjav: karbonski. Tip filtra za zmanjševanje prisotnosti nano delcev: HEPA. Učinkovitost filtriranja: 99.5 % AC vhod: 100 – 240 Maksimalna poraba energije: 6 W.
Zortrax HEPA filter najdete tudi v naši ponudbi. Povpraševanje lahko pošljete na info@3d-tisk-si.
%d bloggers like this: